Društvo

Stvoreni uslovi da Crna Gora bude očišćena od kasetne municije

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije Mirsad Mulić, danas je u ime Ministarstva unutrašnjih poslova potpisao  Memorandum sa humanitarnom organizacijom "Norveška narodna pomoć", u vezi sa sprovođenjem Programa oslobađanja zemljišta u području koje je kontaminirano ostacima kasetne municije u Crnoj Gori.
Stvoreni uslovi da Crna Gora bude očišćena od kasetne municije
Portal AnalitikaIzvor

U ime Norveške narodne pomoći, Sporazum je potpisao direktor kancelarije za Jugoistočnu Evropu Sven Džonas Zakrison.

“Cilj Memoranduma, koji je ujedno i potvrda tradicionalno dobrih i prijateljskih odnosa Crne Gore i Kraljevine Norveške je da se stvore uslovi da se kontaminirana područja Golubovaca, Tuzi i Rožaja očiste od zaostale kasetne municije”, saopšteno je iz MUP-a.

Generalni direktor Mirsad Mulić je prilikom potpisivanja istakao da je ova aktivnost bitna za građane Crne Gore kako sa bezbjednosnog, tako sa i humanitarnog aspekta.

“Dekontaminacijom ovih prostora od kasetne municije Crna Gora će ispuniti posljednju obavezu iz Konvencije o zabrani upotrebe kasetne municije, a građani će dobiti zemljište koje će moći da koriste bez opasnosti”, ističu u MUP-u.

Projekat će zajednički realizovati humanitarna organizacija Norveška narodna pomoć i Direktorat za vanredne situacije MUP-a.

Službenici Direktorata za vanredne situacije će vršiti kontrolu kvaliteta sprovođenja projekta i uništavanje pronađene kasetne municije, dok će za pretraživanje terena uz najsavremeniju opremu biti zaduženi stručnjaci Norveške narodne pomoći.

Planirano je da projekat, koji počije 6. avgusta ove godine, a za koji je Norveška obezbijedila sredstva u iznosu od deset miliona norveških kruna, što je oko 1.100.000 eura, traje oko dvije godine.

Portal Analitika