Abiznis

Možemo dostići rast ekonomije do pet odsto

Ekonomija će u tekućoj godini ostvariti rast između četiri i pet odsto, ukoliko se nastavi trend iz prošle i prvog kvartala ove godine. Sve što se za sada dešava upućuje da ima puno razloga za optimizam. To ne znači da treba da budemo na lovorikama i previše zadovoljni, ali u odnosu na ono što se događalo u periodu krize, prošla i ova godina predstavljaju značajne pomake u privrednom rastu što proizvodi i ostale efekte - kazao je u intervjuu Pobjedi prof. dr Božo Mihailović, redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta Crne Gore i novoizabrani predsjednik Saveza ekonomista Crne Gore. 
Foto: D. Malidžan
Foto: D. Malidžan
PobjedaIzvor

POBJEDA: Na početku ove godine, u intervjuu Pobjedi, ste ocijenili da je Vladin projektovani rast ekonomije za naredne tri godine u prosjeku 2,8 odsto mali i da ima osnova da on bude i do pet odsto. Sada i premijer najavljuje da bi se mogao dostići taj nivo. Na čemu zasnivate optimizam?

MIHAILOVIĆ: Sve što sam kazao prije pola godine smatram i danas. Prognozirao sam tada veći rast naše ekonomije - veći nego bilo koja institucija, nego MMF, Svjetska banka i EK. Polazna osnova mi je princip kontinuiteta u ekonomiji koji sve drugo nadvladava, investicije i ostali parametri, pa sam sa sigurnošću saopštio da je projektovana stopa od 2,8 odsto potcijenjena i da će biti veća.

Prošlogodišnji rast od 4,3 odsto najveći je od 2009. a među najvećim stopama je u Evropi. Međutim, da bi Crna Gora mogla da uveže neke stvari u ekonomiji potreban nam je rast od pet odsto, kojemu se, sudeći po podacima iz prvog kvartala od 4,5 odsto, približavamo.

Smatram da će i rezultati na kraju prvog polugodišta biti takvi i da će se nastavii do kraja godine. Procjenu rasta između 4 i 5 odsto baziram na stranim direktnim investicijama koje su u prvom kvartalu bile veće preko 30 odsto, prihodi od turizma 15 odsto, građevinski radovi 51,5, industrijska proizvodnja 39 odsto. Poslije više godina industrijska proizvodnja u maju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle veća je 6,5 odsto. Maloprodaja je porasla 5 odsto, nezapolenost je smanjena na 16,7 odsto. Veoma je važno da je postignut suficit tekućeg budžeta prvi put poslije 2008, posebno apostrofiram veću naplatu prihoda budžeta, povoljan rejting države jer smo realizovali euroobveznice po 3,375 odsto kamate za razliku od prije nekoliko godina kad smo se zaduživali i do osam odsto, što nam je danas veliki teret.

Nezaobilazan je i rast u energetici koji nije samo proizvod povoljnih hidroloških prilika jer imamo nove izvore energije, prije svega vjetro i male elektrane, uskoro treba da završimo prenos energije Tivat Pljevlja... Sa podmorskim kablom Crna Gora postaje važan čvor za uvoz-izvoz energije.

Intenzivirani su rdovi na auto putu i očekuje se u ovoj godini da bude investirano 200 miliona eura, stiglo je oko 500 kineskih radnika zbog zahtjeva da se autoput završi na vrijeme. Ta investiija će davati multiplikativne efekte.

Nijesam pristalica zatvaranja Montenegro erlajnza

POBJEDA: Vlada još nije našla rješenje za Montenegro erlajnz. U kom pravcu treba ići da bi se postigao najbolji efekat?

MIHAILOVIĆ: Montenegro erlajnz je najlakše ugasiti. Ja nijesam pristalica zatvaranja ove avio-kompanije jer je posmatram kao potporu funkcionisanju privrednog sistema. Tačno je da ova kompanija ima velike dugove i probleme, ali u posljednje vrijeme operativne obaveze izvršava na vrijeme, što se mora uvažiti.

Iako nailazi na kritiku, smatram da Vlada treba da joj pomaže. Može se to kritikovati sa stanovišta čiste ekonomske struke, ali „nužda zakon mijenja“. I kad god treba da donesete neku odluku treba da postavite pitanje – šta je alternativa.

U MA sada „žanjemo žito“ neefikasnog menadžmenta u dugom nizu

godina, odnosno postavljanja ljudi koji nijesu bili dovoljno kompetentni za tu specifičnu oblast. Postavlja se pitanje stečaja ove avio-kompanije, ali se moramo upitati što bi bilo sa turizmom od koga smo prošle godine ostvarili blizu milijardu eura.

Kad se završi turistička sezona, treba sjesti i ozbiljno vidjeti šta može da se uradi sa Montenegro erlajnzom. Najbolje bi bilo kada bi imali inostranog partnera koji bi preuzeo dugove.

Ne bilo nas ako ne možemo upravljati Elektroprivredom

POBJEDA: Vlada polako isplaćuje italijansku kompaniju A2A i vraća Elektroprivredu državi. Kako ocjenjujete taj potez?

MIHAILOVIĆ: Pozdravljam potez Vlade koja otkupljuje akcije EPCG. Više puta sam govorio, a i danas kažem da moramo da koristimo domaću pamet i resurse. Ako ne umijemo upravljati jednim ekonomski relativno jednostavnim sistemom kakva je EPCG – ne bilo nas.

Ne znači da EPCG treba da bude izolovan sistem, da ne treba na bazi javno privatnog partnerstva da tražimo strateškog partnera, ali ono što mi znamo nikom ne treba da dajemo.

Ne smatram da smo mi ,,popili pamet cijelog svijeta“, ali nas ne treba učiti da kad ujutro ustanemo prvo treba da se umijemo. Sada treba da otvorimo četvoro očiju i dobro vidimo s kim ćemo dalje biti partner u EPCG - da ne dođemo u sličnu situaciju.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika