Društvo

Vladin predlog o Sudskom savjetu ustavan, balans je postignut

Član Venecijanske komisije Filip Dimitrov izjavio je da je vladin predlog o produženju mandata članovima Sudskog savjeta ustavan.
Vladin predlog o Sudskom savjetu ustavan, balans je postignut
PobjedaIzvor

Komentarišući podatak da se u posljednjih mjesec i po u Crnoj Gori oglasilo nekoliko pojedinaca koji smatraju da Prijedlog zakona o dopunama Zakona o sudskom savjetu i sudijama nije u skladu sa Ustavom, Dimitrov je rekao da se o tome dosta raspravljalo i na jučerašnjoj sjednici.

- Zbog toga smo i bili toliko zainteresovani za detalje ovog rješenja, na način da se jasno definišu, kako bi se pridržavali ustavnih odredbi. Ustav predviđa produženje mandata za instituciju, a ne za osobe, a, ako uzmete u obzir i prihvatite ostale detalje koji garantuju da je ustavna odredba ispunjena, onda ne postoji kontradikcija između Ustava i ovih amandmana – kazao je Dimitrov.

Kada se pokušava pronaći put iz potencijalne blokade, važno je, prema njegovim riječima, garantovati da nijedna strana neći zloupotrijebiti taj put.

- Kako vladajuća većina, tako ni opoziciona manjina. Balans je na ovaj način postignut – smatra Dimitrov.

Na pitanje da li se ovim zakonskim rješenjem ubuduće mogu izbjeći slične situacije, odgovorio je da se nada da će biti tako.

- Ideja je zapravo da se ovi mehanizmi anti-blokade koriste i obavežu za izlazak iz takvih situacija – istakao je Dimitrov.

Zaključke koje su juče donijeli biće proslijeđeni Vladi i vjeruje da će pomoći javnosti i implementatorima zakona.

Dimitrov je bio i na čelu tročlane delegacije Venecijanske komisije koja je početkom maja boravila u našoj državi, inače je sudija Ustavnog suda Bugarske.

Opširnije u Pobjedi

 

Portal Analitika