Abiznis

Počela prerada otpada, upošljeno deset radnika

Planirano je da se u postrojenju na Žabljaku selektuje i pakuje otpad iz Šavnika i Pljevalja. Raduje nas da „Inter trejd“ planira nova ulaganja kao što je mlin za plastiku – kaže predsjednik opštine Veselin Vukićević
Počela prerada otpada, upošljeno deset radnika
Nova PobjedaIzvor

– Reciklažni centar na Žabljaku kojim naredne dvije godine upravlja firma „Inter trejd“ iz Podgorice radi od srijede. Pogon je zvanično otvoren prije dvije godine ali nikada nije radio punim kapacitetom. S obzirom na to da lokalno Komunalno preduzeće koje je njime upravljalo nije uspijevalo da dobro organizuje rad opština je odlučila da iskorak napravi privatno-javnim partnerstvom, zbog čega je i raspisan tender.

PONUDA

Najbolju ponudu je poslala podgorička firma „Inter trejd“, sa kojom je predsjednik opštine Veselin Vukićević potpisao ugovor na dvije godine sa mogućnošću produžetka, ali i redefinisanja uslova.

- Firma „Inter trejd“ ima licencu i dugogodišnje iskustvo u selektovanju otpada. Oni će obučiti stanovništvo i hotelijere, u cilju da se otpad sortira, lakše obrađuje i pakuje. Izuzetno je važno da će biti uposleni ljudi s našeg područja, a oprema kojom raspolažemo je savremena – kazao je ranije Vukićević. Odgovorne u lokalnoj upravi Žabljaka raduje i što budući partner najavljuje nova ulaganja, pa i neke linije kakva je, recimo, mlin za plastiku. U sortirnici otpada radiće oko deset Žabljačana, a ljeti vjerovatno i više, i to u dvije smjene.

- Planirano je da se u postrojenju na Žabljaku selektuje i pakuje otpad iz Šavnika i Pljevalja, a za dvije godine nadamo se da ćemo imati finansijsku korist od tog posla – kazao je Vukićević uvjeren da će i građani izgraditi drugačiju svijest i voditi računa gdje odlažu otpad, poučeni iskustvom zapadnih zemalja, gdje se on ne gleda kao problem, već kao sirovina, energija, šansa za zaradu.

IZGRADNJA

Reciklažno postrojenje koje je koštalo 2.400.000 eura izgrađeno je u saradnji sa Centrom za međunarodni razvoj i saradnju Slovenije, koji je uložio polovinu novca. Izvođač radova bio je konzorcijum koji čine Institut za ekološki inžinjering u Mariboru i podgorički Intermost. Nalazi se u blizini privremenog odlagališta čvrstog otpada. Bilo je planirano da se u njemu sakupi i obradi oko 1.000 tona otpada godišnje. Centar se prostire na površini od 6.000 kvadratnih metara, sa halom od 2.000 kvadrata u kojoj se selektuje otpad, uz odvajanje frakcija pogodnih za dalju obradu, odnosno reciklažu. 

Portal Analitika