Društvo

Pejanović: Pojačane preventivne aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma

U cilju efikasne borbe protiv nasilnog ekstremizma u svim njegovim oblicima i radikalizacije, Crna Gora unapređuje rad svih relevantnih nacionalnih subjekata, posebno u dijelu prevencije, poručio je državni sekretar Dragan Pejanović otvarajući danas radionicu na temu ,,Strani teroristički borci – izazovi i prijetnje“ , koja je organizovana u okviru projekta Kancelarije Ujedinjenih nacija za droge i kriminal (UNODC) iz Beča, a koja se danas i sjutra održava u Podgorici.
Pejanović: Pojačane preventivne aktivnosti u borbi protiv nasilnog ekstremizma
Izvor

Državni sekretar istakao je da Crna Gora kroz Inicijativu Zapadnog Balkana za borbu protiv terorizma (WBCTi), ali i aktivnostima u svim drugim značajnim regionalnim, evropskim i globalnim inicijativama, potvrđuje svoje opredjeljenje da doprinese očuvanju mira i stabilnosti, kako u Crnoj Gori, tako u regionu i šire. Takođe, kroz projekat “ First line” pod pokroviteljstvom EU, a u saradnji sa slovenačkim ekspertima, sprovode se aktivnosti i na lokalnom nivou u cilju tješnje povezanosti i podrške lokalnih zajednica u borbi protiv ekstremizma.

 

Naglasio je da Crna Gora sprovodi niz mjera i aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma i radikalizacije, posebno koji vode ka terorizmu, ali podjednako i mjere na planu deradikalizacije, rehabilitacije i reintegracije povratnika, te da je strateški okvir definisan Strategijom suzbijanja nasilnog ekstremizma koja se zasniva se smjernicama Ujedinjenih  nacija, prioritetima Evropske unije i regionalnim prioritetima u okviru Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi. Takođe, u cilju unapređenja kapaciteta na identifikaciji bezbjednosno interesantnih lica, što uključuje i kategoriju stranih boraca, u toku su projektne aktivnosti na implementaciji Naprednog informacionog sistema o putnicima (API), kroz koji se obezbjeđuju informacije o putnicima i njihova kontrola na aerodromima, prije polijetanja i prije slijetanja aviona.

 

Državni sekretar Pejanović podsjetio je i da je u saradnji sa nevladinim sektorom pripremljena Nacionalna platforma za borbu protiv nasilnog ekstremizma po uzoru na Mrežu EU za podizanje svijesti o radikalizaciji (Radicalisation Awareness Network - RAN).

 

Shodno prihvaćenim standardima i prioritetima, Crna Gora ostaje otvorena za saradnju i zajedničko djelovanje u prevenciji, sprečavanju i suzbijanju ove pojave, zaključio je Pejanović.

 

U uvodnom dijelu radionice čiji su predavači istaknuti eksperti iz ove oblasti,  posebno iz država Zapadne Evrope koje su direktno pogođene ovom pojavom (Velika Britanija, Belgija, Danska, Grčka), prisutnima su se, osim državnog sekretara Pejanovića, obratile i  predstavnica Delegacije EU u Crnoj Gori Plamena Halačeva i predstavnica UNODC-ja Marija Lorenco Sobrado.

 

 

Portal Analitika