Region

Vlasti BiH vraćaju teroriste ID i njihove porodice

Vlasti BiH planiraju da vrate u zemlju pripadnike ID i članove njihovih porodica, piše Dnevni avaz, pozivajući se na informacije iz Vijeća ministara te zemlje.
Vlasti BiH vraćaju teroriste ID i njihove porodice
Portal AnalitikaIzvor

Kako navodi, prema informaciji koju je Vijeće ministara BiH dostavilo parlamentu BiH, postoji plan da se uspostavi koordinaciono tijelo za rješavanje pitanja povratka terorističkih boraca i članova njihovih porodica, žena i djece sa ratišta u Siriji, prenosi Hina.

Postupak povratka terorističkih boraca iz Sirije i Iraka, kako tvrdi, vodi Ministarstvo spoljnih poslova BiH. 

Hina ističe da se pretpostavlja da se trenutno u zonama zahvaćenim ratom nalazi 120 državljana BiH, među kojima je 50-oro djece. 

Prema ranijim podacima bezbjednosnih službi, od početka rata u Siriji i Iraku, na strani Islamske države borilo se 290 osoba iz BiH, a poginulo više od 70. 

Vlasti BiH su za svim osobama koje su se borile na strani Islamske države raspisale međunarodne potjernice, a u nedavnom izvještaju Tužilaštva BiH navedeno je da je porastao broj uhašenih prema tim nalozima i da će one biti izručene vlastima u BiH. 

U zonama rizika je i veliki broj djece koja su tamo rođena i nemaju bosanskohercegovačko državljanstvo, ističe Hina, te navodi da je Vijeće ministara reklo da će oni imati mogućnost da steknu pravo na državljanstvo BiH, ukoliko do 23. godine nadležnim tijelima u BiH podnesu prijavu za evidentiranje državljanstva.

Portal Analitika