Preduzetništvo

Ulaganje u novi dizajn nemoguće bez kredita

Namještaj je kao moda, u novi dizajn i tehnologije mora se konstantno ulagati, što je bez kreditne podrške nemoguće, kaže vlasnik podgoričke firme Doding Branko Pejović.
Ulaganje u novi dizajn nemoguće bez kredita
Danica Jovanović
Danica JovanovićAutor
Dnevne novineIzvor

Njegovo preduzeće, čiji su potencijal za napredak na tržištu prepoznali i u Investiciono-razvojnom fondu (IRF), se najprije 1992. godine bavilo građevinarstvo, da bi šest godina kasnije počelo proizvodnju namještaja, prvenstveno izradu i ugradnju američkih plakara. 

Učešćem IRF-a od 323.207 eura, firma je kupila nove mašine i zaposlila šest radnika.

"Moj otac nas je inspirisao da pokrenemo posao. Bio je stolar i od njega smo, kao djeca, dosta naučili. Prepoznali smo izradu namještaja kao priliku za nastavak porodične tradicije", govori Pejović za Dnevne novine.

Počeci

Sve je počelo Pejovićevim odlaskom u inostranstvo, kada je kao mlad inženjer zaradio novac radeći na projektima u Rusiji, i kasnije ga uložio u otvaranje Dodinga. Međutim, kako je rekao na početku našeg razgovora, bez kreditne podrške ništa nije moguće, zbog čega se obratio i IRF-u.

"Učešće IRF-a u ukupnoj investiciji iznosilo je 323.207 eura. Dobijanjem njihove podrške zaposlili smo još šest radnika i to na mašinama koje smo kupili od kredita IRF-a", kaže Pejović, dodajući da Doding bio zadužen i kod Crnogorske komercijalne banke sa 350.000 eura koje je uredno vratio prije dvije godine.

Kapital Pejovićevog preduzeća, koje trenutno ima 54 zaposlenih, od čega su šestoro članovi porodice,  trenutno se procjenjuje na 1.255.685 eura.

Izazovi

Najvećim izazovima u poslovanju Pejović smatra promjene na tržištu kojima se trebalo prilagoditi. Pod tim misli na povećanje poreza, skok cijena goriva, konkurenciju.

"Prošli smo puno teških faza. Trenutno problem predstavlja to što se drva industrija ne tretira kao u susjednim zemljama, tačnije ne dodjeljuju se subvencije i podrška proizvodnji u toj oblasti", navodi Pejović.

Kompanija Doding, prema njegovim riječima, uredno plaća poreze i doprinose zbog čega se nalazi na bijeloj listi poreskih obveznika. Na pitanje našeg lista da li u poslovanju primjenjuju etičke norme, te da li sebe smatraju društveno odgovornom firmom, Pejović poručuje da drugi o tome sude.

"Poseban osjećaj za to smo pokazali donacijama za Dom za nezbrinutu djecu u Bijeloj, kao i opremanjem odjeljenja onkologije u Kliničkom centru i drugim podrškama humanitarnog karaktera", zaključuje Pejović. 

doding

Ponuda za zahtjevno tržište

U Dodingu navode da su osposobljeni i za najzahtjevnije poslove na tržištu. Polazeći od ideje da svaki prostor inspiriše za sebe, ta kompanija više od dvije decenije projektuje i realizuje prostore za život i rad.

"Koristimo nove tehnologije 3D modeliranja obrade materijala. Trenutno radimo vrata za zaštitu od požara od zvuka od 40 decibela, što je dosad bilo nemoguće bez novih tehnologija. Standardna ponuda su plakari, kuhinje, vrata i vanjski namještaj", ukazuje Pejović, kojeg je 2012. godine Zanatsko-preduzetnička komora Crne Gore nagradila priznanjem za mendžera godine.

Kompanija Doding dobitnik je i zlatne i srebrne plakete na sajmu u Budvi 2007, 2008. i 2009. godine, a vlasnik je i nagrade austrijske firme Sibu dizajn za primjenu materijala.

 

irf-crna-gora
Portal Analitika