Komentar

Resetovanje pobjednika

Na vašem mjestu, u vrhu DPS-a, ne bih se zanosio pobjedom već bih dobro razmislio i hrabro iskoračio, kao u Podgorici. U suštini niste vi toliko pobijedili koliko su oni izgubili i ako ne izvedete kvalitetno podmlađivanje, ne testosteronsko, brzo će vam opet sve doći u pitanje
Resetovanje pobjednika Foto: PA
Milorad PUSTAHIJA
Milorad PUSTAHIJAAutor
PobjedaIzvor

Stišala se euforija oko poslednjih izbora, pale su tenzije i staložili su se utisci kao toz od kafe i sad mogu na miru da gatam po obodu i dnu političke ćikare. Uh, mašala, neki su imali veliki dobitak i to na više mjesta, drugima su se otvorili putevi koji vode neđe daleko van ćikare a bogami i politike, dok treći zamišljeno stoje i nešto računaju osluškujući analitičare kako telale analize.

Viđu Mila kako je zabanio na Cetinju i oko njega livrejisana posluga. Ma ne đa’ole, kad bolje pogledam to je garda a ne posluga, eno im i pušakah, samo ne znam što su obučeni kao liftboji. Vidim i jedno momče šesno, vospitano i učeno kako sa vrh Gorice osmatra Podgoricu i kao zapovijeda. I onda mi ispade ćikara i razbi se u sto komada kad čuh na televiziji da će tek za mjesec dana DPS donijeti odluku o tome ko će biti gradonačelnik Podgorice.

Nije mi jasno šta tu ima da se odlučuje kad su građani odlučili? Jeste li isturili na listu Ivana Vukovića i 45 ili 65 novih mladih kadrova i oni hametice rasturiše opoziciju? I sad da vladaju oni nezamjenjivi koje ste od bruke sakrili pred glasačima iza omladinskog udarnog bataljona? To bi, gospodo, bila teška izborna prevara. Na stranu čuvena partijska mašinerija, ali Vukovića su građani grlili i ljubili po ulicama i na promocijama. On i mlađani Nikolić su lavovski zastupali stranku i njen program u teškim predizbornim nastupima u medijima i od svog znanja elokvencije i mladalačke čistote i odlučnosti napravili grudobran ispred vašeg potrošenog seniorskog sastava prepunog aferima.

I sad ti profo nazad za katedru a ti mlađani Nikoliću za portparola? E neće da može! Nisam ni romantik ni antipragmatik i znam da je funkcija gradonačelnika Podgorice druga po važnosti izvršna funkcija u CG, odmah iza premijera, ali takođe znam da je Milo sa manje godina i manje obrazovanja stupio na premijersku funkciju. Neka iz Podgorice krene smjena generacija, jer mi - od samog pogleda na one nezamjenjive - počinju iskakati pjege.

Znam i da nemam pravo da ovo ovako ultimativno zahtijevam jer nisam Podgoričanin i nisam glasao, ali sam se nesretnik ponadao da će poslije ovoga i kod nas u Budvi u prednji ešalon da uđe neko bar sličan Vukoviću, Nikoliću i podgoričkim pobjedničkim klincima. Jesam li se grdno prevario? Izgleda da u Budvi nećete ići na izbore da je časno povratite, nego ćete u šoping prevrtačkih mandata. Za tu rabotu dovoljan vam je neki poslušni šišmiš ili neki blavor. A ako vam uspije trgovina, onda je lakše baratati sa takvima prilikom raznih valorizacija.

Na vašem mjestu, u vrhu DPS-a, ne bih se zanosio pobjedom već bih dobro razmislio i hrabro iskoračio kao u Podgorici. U suštini niste vi toliko pobijedili koliko su oni izgubili i ako ne izvedete kvalitetno podmlađivanje, ne testosteronsko, brzo će vam opet sve doći u pitanje. Niste pobijedili velikosrpske snage jer su njihovi najbitniji dijelovi - SPC i Apis bik i tvrdi nacionalistički glasački blok - ostali gotovo netaknuti. Samo im je propao jedan od pokušaja predvođen Frontom. Apis bik će brzo pregrupisati trupe i isturiti Demokrate koji će opet uzviknuti „Mi ili On“ i ponovo okupiti nacionaliste i pseudograđanski stranački gnjoč i eto vam belaja za dvije godine na parlamentarnim izborima.

Vaše matore klijentelističke DPS falange bez boje mirisa i ukusa neće moći izdržati ponovni nalet. Njihov maksimalni domet je da novim mladim hrabrim i obrazovanim i neiskvarenim kadrovima nose tain u izbornu bitku.

U grdnom nevaljalom komunizmu svakih četiri-pet godina održavao bi se kongres SKJ gdje bi se diskutovalo o „anomalijama“ kako ih je zvao Joža Broz i obavezno počistio dio rukovodstva koji je bio zagovarač i provodilac „anomalija“. Kako DPS to nije radio jako dugo, nakupilo se u njemu, ne samo ideoloških, nego i krivičnih anomalija te bi trebalo počistiti. Zato treba iskoristiti naredne dvije godine za promjenu kadrova i prevaziđenih političkih paradigmi i parola i uhodavanje obnovljenih partijskih redova. I to ne samo u pogledu bojeve partijske obuke i egzercira nego i u pogledu novih evropskih perspektiva i obaveza.

Novi obrazovani klinci neće imati putera na glavi i neće morati puzati pred Europskom unijom. Oni će ući u nju ravnopravni i gordi, za razliku od vas dosadašnjih oni će znati da: „Europska unija nije Europa. Ona je ekonomska unija, birokratija zalutala u svoje kapitalističke vrijednosti iz kojih je nestala europska duša i u kojoj nebrojene sablasti iz njene destruktivne prošlosti opet stupaju na scenu“ (citat: ROB Riemen,“ Povratak Evrope“).

Portal Analitika