Društvo

Savjet RTCG smijenio Kadiju, Šundić v.d. direktora

Savjet RTCG smijenio je danas generalnu direktoricu Andrijanu Kadiju. Za njenu smjenu tajno je glasalo šest članova Savjeta, dok su dva bila protiv. Kadija je nakon smjene kazala da je „zadovoljstvo obostrano“. Za v.d. direktora izabran je Božidar Šundić.
Savjet RTCG smijenio Kadiju, Šundić v.d. direktora
Portal AnalitikaIzvor

„Pozivam vas da u toku pauze dođete do kancelarije, da popijemo piće, jer je očigledno da ne možemo naći zajednički jezik i donositi adekvatne odluke za ovu kuću“, rekla je smijenjena direktorica.

Drašković je za vršioca dužnosti generalnog direktora predložio Božidara Šundića, dok je Milan Radović za istu funkciju predložio Mirka Boškovića. Savjet je uvažio oba predloga.

Kadija je članovima Savjeta, kako javlja naš reporeter, dostavila obimnu dokumentaciju, pa je nakon toga uslijedila desetominutna pauza kako bi se oni upoznali s materijalom.

Bez direktnog prenosa sjednice

Direktor TVCG Vladan Mićunović predložio je da se sjednica direktno prenosi na TV-u.

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić, kazao je da nema ništa protiv toga, ali je napomenuo da je uoči sjednice odbio dvije TV kuće i da se plaši se da bi ovakvo ad hoc rješenje bilo nepravedno prema tim televizijama.

Drašković je kazao da se on, iako postoji veliki interes javnosti, protivi tome jer ne želi da od sjednice Savjeta pravi rijaliti, naročito, kako je rekao, uzevši u obzir veliki pritisak na članove Savjeta.

Predlog da se sjednica prenosi uživo nije prošao. Za to je glasao samo Perko Vukotić, jedan član Savjeta je bio uzdržan, dok su ostali bili protiv.

Drašković: Kadija da se izvini

Drašković je kazao da bi Kadija trebalo da se izvini članovima Savjeta zbog ponašanja na prošloj sjednici. 

„Uvredljivo je što je rekla da smo nepošteni, jer smo mi ovdje da bi se poštovao zakon. Prošlo je sedam dana otkad sam podnio inicijativu. Svi smo svjedočili ogromnom pritisku jednog dijela medija koji ima podršku određenih NVO organizacija. Takođe, tu je i protest koji se paralelno održava, a koji organizuje i vodi onaj koji je toliko toga lošeg uradio za ovu kuću“, rekao je Drašković.

Ugovor između RTCG i CGO je, prema njegovim riječima, koncipiran suprotno zakonu o RTCG i kao tako dovodi u pitanje nezavisnost Javnog servisa, a time i novinarsku i uređivacku nezavisnost.

„Nesporno je da je dovedeno u pitanje profesionalno novinarstvo“, podvukao je Drašković.

Vukotić podržava Kadiju

Član Savjeta Perko Vukotić rekao je da je od dolaska Kadije i Mićunovića unaprijeđen informativni program TVCG, te da on zbog toga neće glasati za smjenu generalne direktorice Javnog servisa.

„Mi smo stalno ranije kritikovali informativni program, jer je zbog pristrasnosti donosio lošu gledanost i nepovjerenje. Na prethodnom anketiranju prikazan je trend rasta, povjerenja i gledanosti RTCG. Uvjeren sam da će i sljedeće ispitivanje to potvrditi. Zaista uočavam unapređenje programa u pogledu raznovrsnosti, otvorenosti za sve strukture, objektivnosti nepristrasnosti. Siguran sam da se približavamo tom cilju da budemo servis svih građana Crne Gore, a ne nekih centara moći. Na osnovu svega toga ja dajem povjerenje Kadiji“, istakao je on.

Pajović: Inicijativa za smjenu opravdana

Član Savjeta Slobo Pajović podsjetio je da je na prošloj sjednici konstatovano jednoglasno da se ugovorom sa CGO duboko ušlo u nezavisnost RTCG.

„Mislim da je prekršen Statut i da je ugovor vrijedan 124.000 morao da  dobije saglasnost Savjeta, a ne tek nakon tri-četiri mjeseca“, naveo je Pajović.

Član Savjeta RTCG koji je inicirao smjenu Kadije, Mimo Drašković, naveo je u inicijativi da se kroz kršenje zakona o javno radio-difuznom servisu, ugrožavanje nezavisnosti njegovog rada i netransparentnošću kod potpisivanja ugovora sa NVO Centar za građansko obrazovanje (CGO), steklo dovoljno razloga da se pokrene postupak za smjenu Kadije.

Jovetić: Postoji trvenje između Savjeta i menadžmenta

Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić smatra da nije bilo ugrožavanja nezavisnosti RTCG-a, ali da je u ugovoru sa CGO na četiri mjesta piše da neko drugi ima kontrolu.

„Ne znam da li je nastala kvalitativna šteta, ali mislim da je nastala šteta imidža“, naglasio je Jovetić i dodao da postoji određeno trvenje između Savjeta i menadžmenta RTCG-a.

„Siguran sam da je to nešto što uliva nesigurnost i reflektuje se na rad ove kuće“, naveo je on.

Kadija: Ugovor samo povod, smjena posljedica političke nepodobnosti

Kadija je saopštila da joj nije mi stalo do direktorske pozicije, ali da joj je stalo da dokaže da nije lopov i manipulator.

„Smatram da ćete me nezakonito smijeniti, ali je to dobro za sve nas, jer teško da možemo donositi odluke u ovakvom stanju. Odgovorno tvrdim da ovaj ugovor nije donio nikakvu štetu – bilo materijalnu ili profesionalnu. Naprotiv, bio je dobar za novinare jer su imali priliku da se upuste u istraživačke radove. U obavezi sam da upoznam Savjet isključivo sa onim ugovorima za koje RTCG plaća preko 100.000 eura, dok ovaj ugovor nije koštao niti jednog jedinog centa“, kazalo je Kadija.

0706kadija2

„Moj grijeh je samo što sam apolitična, što su me interesovali samo profesionalnost i ljudskost. Da sam htjela da se bavim politikom napustila bih novinarstvo. Javni servis je za ovih 18 mjeseci bio istinski nezavisan. Gradila sam sistem kako ne bi bilo važno ko je na njegovom čelu. Ali, u ovom trenutku Crnoj Gori ne treba slobodan i objektivan medij. Garantujem svima da je ovaj ugovor samo povod, a smjena je posljedica toga što sam politički nepodobna“, naglasila je Kadija.

“Smjena je očekivana. To je nastavak priče od oktobra i smjene članova Savjeta koji su bili kolateralna šteta. Opovrgnula bih navode da imam jaka leđa i da sam ubačen pion. Da imam leđa, pa zar bi prolazila kroz sve ovo? Ali imam kičmu, nisam nikome dala da je slomi, pa neću ni vama. Kako sam radila, neka mi Bog vrati”, poručila je Kadija.

„Sumarno, spoljni uticaj na uređivačku politiku na način definisan Ugovorom, otvorilo je prostor za nedozvoljeni uticaj na strukturu programa, čime je dovedena u pitanje profesionalnost, objektivnost i urednička distanca, a time i programska nezavisnost Javnog servisa“, kazao je Drašković.

On ističe da je Ugovor potpisan „tajno“, bez uvida Savjeta i javnosti i bez prethodnog uvida i dobijenog mišljenja pravne službe RTCG.

„Činjenica da su naknadno rađene dvije revizije Ugovora u vidu Aneksa 1 i Aneksa 2, dodatno ide u prilog činjenici da je predmetni Ugovor štetan po RTCG, uprkos konstantnim tvrdnjama menadžmenta i partnera na projektu da je Ugovor dobar“, navodi Drašković u inicijativi za razrješenje Kadije.  

Portal Analitika