Zanimljivosti

Izgubljeni svijet u kojem kiša pada skoro svaki dan

Planina Roraima nalazi se na tromeđi Venecuele, Brazila i Gvajane, i najviši je dio lanca tepuijskih visoravni u Južnoj Americi.
Izgubljeni svijet u kojem kiša pada skoro svaki dan
Portal AnalitikaIzvor

Najviši vrh – Maverik Rok izdiže se na 2.810 metara nadmorske visine. Planina leži na gvajanskom štitu, nalazi se u nacionalnom parku Kanaima, a vjeruje se da je jedna od najstarijih geoloških formacija na Zemlji, odnosno da ima oko dvije milijarde godina.

Iako je o Roraimi pisao još engleski istraživač ser Volter Ralej krajem 16. veka, ona je još nedovoljno istražena.

O njoj se pričaju brojni mitovi i legende, a igra i veliku ulogu u spiritualnom životu indijanskog plemena Pemon.

Takođe, tek prije desetak godina počelo je istraživanje neobičnih stalaktitnih izraslina na zidovima njenih tajanstvenih pećina.

18254027775b122f5ea2cdd633051164-v640

Na Roraimi kiša pada skoro svaki dan, zbog čega je postala dom za nekolicinu zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta.

U niskoj vegetaciji može se pronaći biljka mesožderka Heliamphora, delikatni zvončići, kao i zaštićena endemska vrsta žabe krastače.

Vjeruje se da su upravo ova planina i njena spektakularna okolina bile inspiracija i za popularnu naučno-fantastičnu priču "Izgubljeni svijet" o dinosaurusima koje je Artur Konan Dojl objavio 1912. godine.Ova planina danas je omiljena destinacija za planinarske entuzijaste. Iako je put do platoa dobro označen, lako je izgubiti se po njenim brojnim stazama koje su obavijene tmurnim oblacima, piše Punkufer.

Upravo zato se svima koji planiraju da se popnu na Roraimu preporučuje uzimanje lokalnih vodiča iz Paraitepuija.

 </p>

Portal Analitika