Kultura

Preporuka Žarka Vučinića: Priče iz Nepričave

Ove sedmice za čitaoce Objektiva najbolje i najneubjedljivije naslove iz svijeta filma, televizije i muzike bira Žarko Vučinić, pisac i ambasador djece svijeta.

Preporuka Žarka Vučinića: Priče iz Nepričave
Objektiv/PobjedaIzvor

ZGRABI
FILM
Odrastao sam uz beogradski FEST, gdje sam imao priliku da na pravi način uživam u najprestižnijim filmskim ostvarenjima. Kada se gledaju na velikom platnu uz veličanstvenu Morikoneovu muziku, ostvarenja poput „Misije“ pretvaraju se u svojevrstan spektakl koji bih rado ponovo gledao. Odlazim često u bioskop, gdje uglavnom vodim klince na dječje filmove. Posljednji put slatko smo se smijali uz bika Ferdinanda. 
Sviđaju mi se filmovi Nikite Mihalkova i Alfreda Hičkoka. Preporučio bih i klasike: „Let iznad kukavičjeg gnijezda“, „Bilo jednom u Americi“, trilogiju „Kum“ i Beninijev „Život je lijep“. Nedavno sam gledao „Dijete u vremenu“ sa Benediktom Kamberbačom, odličan film u produkciji televizije BBC.
Posebno volim da iznova gledam najpoznatije jugoslovenske filmove iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. Moji omiljeni glumci su Danilo Bata Stojković i Pavle Vujisić, a od glumica najviše volim Miru Banjac. Kada zakoračim u ovaj milenijum, moj izbor pada na glumu i filmove Lijama Nisona. 

03-dijete-u-vremenu

TV
Kraj malog ekrana drže me emisije o planeti Zemlji. Na kanalima National Geographic, BBC Earth i Animal Planet uvijek saznam nešto novo i opustim se nakon napornog dana. To su TV kuće koje snimaju emisije koje me podsjećaju na djetinjstvo, jer sam odrastao uz Dejvida Belamija, kao i uz čuvenu emisiju „Opstanak“. 
Raduje me kada naletim na serije „Fazoni i fore“, „Na slovo na slovo“ i „Neven“. Možda modernim klincima djeluju bajato, ali smatram da sadrže univerzalne vrijednosti prijeko potrebne novim naraštajima. Da sam na mjestu urednika dječjeg programa, reprizirao bih serije kao što je „Jelenko“ ili „Priče iz Nepričave“ sa Milenom Dravić i Zoranom Radmilovićem. 
Obožavam engleske serije inspirisane djelima Agate Kristi. Tu su „Poaro“ sa fenomenalnim Dejvidom Sačetom i „Gospođica Marpl“, a od novijih serija rado gledam „Ubistva u Midsomeru“.  „Mućke“ bih mogao da gledam sto puta. Preporučio bih i hrvatsku seriju „Novine“.
Takođe, ne propuštam utakmice Lige šampiona, a posebno se radujem predstojećem Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Kada ne uspijem da nabavim karte za košarku i direktno navijam za KK Budućnost, prvaka ABA lige, onda sve to propratim na TV-u.

02-price-iz-nepricave

MUZIKA
Smatram da pripadam generaciji koja je rasla uz najbolju muziku. Osamdesete i devedesete godine bile su nestvarno muzički bogate. Tada je svake godine izlazilo više sjajnih hitova koji su i dan-danas prepoznatljivi po kvalitetu, mnogo više nego u posljednje dvije decenije
Britanska muzička scena (Depeche Mode, Pet Shop Boys, Queen, Joy Division, New Order) formirala je moj muzički ukus dok sam bio tinejdžer. Pjesme kao što su „Stripped“, „West End Girls“, „Love Will Tear Us Apart“ i „Blue Monday 88“ su mi neke od najmilijih. 
Pored toga, od eks-Ju muzičkih imena rado slušam EKV, Haustor i Idole.
Dok pišem, uglavnom puštam instrumentale i ambijentalnu muziku iz Latinske Amerike ili Lenarda Koena. 

ZAOBIĐI

FILM
Ne volim da gledam blokbastere u kojima sve pršti od pretjerane upotrebe specijalnih efekata, nasilja i eksplozija. Ukratko, zaobilazim ostvarenja koja liče na video-igrice. Takođe, zamaraju me filmovi sa predvidivim i suvoparnim dijalozima.

TV
Rijaliti programi i beskonačne serije (turske i latinoameričke) nijesu mi po volji. Daju najbolji primjer da mediji nijesu samo veliki dar, već i zamka, te da od njih ne treba praviti kućni kult ili mjerilo vrijednosti.

MUZIKA
Muzika u kojoj preovladavaju „nekritička upotreba tehnologije“ (ovu definiciju izmislio je Rambo Amadeus za turbo-folk) i „zavijajući“ glas i dalje caruje u regionu, ali nije nešto što volim da čujem.  

FOTO: Privatna arhiva / imdb.com / subscene.com

Portal Analitika