Kultura

Otvorena izložba Tanje Markuš "The Inner Poetry of Strategic Planning" REVISITED

U petak,u Umjetničkom paviljonu ULUCG otvorena je izložba Tanje Markuš “The Inner Poetry of Strategic Planning REVISITED”. 
Otvorena izložba Tanje Markuš "The Inner Poetry of Strategic Planning" REVISITED
Portal AnalitikaIzvor

The Inner Poetry of Strategic Planning (Unutrašnja poezija strateškog planiranja) REVISITED  istražuje mehanizme savremenog kolonijalizma, fokusirajući se na ulogu političko-ekonomskog diskursa u procesu instrumentalizacije umjetnosti, kao i (ne)moć umjetnosti u preispitivanju ove dinamike. Postavku čini oko 50 radova nastalih u periodu od 2016. do 2018. god. u tehnici kolaža na aluminijskoj podlozi. 

“Unutrašnja poezija strateškog planiranja obračunava se sa kategoričkim nalogom komodifikacije umjetnosti cinički formulisanim jezikom programskih dokumenata koji anesteziraju njen kritički i emancipatorski potencijal, pretvarajući je u posao kao i svaki drugi, a umjetnike u servilne „business angels“ lišene dostojanstva, lirizovane preduzetnike u hajci na rezidenture, po potrebi obdarene izrazitim horskim, pregovaračkim ili vojničkim sposobnostima, sigurne vijesnike nadiruće džentrifikacije, tempirane parazite hladnih i oštrih krila. Instrumentalizacija umjetnosti kasapi njenu bit setom hirurških, vojnih, ili korporativnih intrumenata rasutih po slikama i organizovanih preciznom logikom tihog upozorenja.” (Paula Petričević, filozofkinja)

tmarkus-the-emerging-artist

Tanja Markuš je rođena 1981. godine u Titogradu. Završila je studije slikarstva na Akademiji likovnih umjetnosti na Cetinju, na kojoj trenutno pohađa magistarske studije.  Samostalno je izlagala 2014. godine u Podgorici i 2017. god. na Cetinju, a učestvovala je u kolektivnim izložbama, umjetničkim projektima i rezidencijama u zemlji i inostranstvu (Austrija, Francuska). Dobitnica je nagrade ULUCG “Lubarda, Stijović, Milunović” za 2017. godinu. Dok odmara od slikarstva bavi se konceptualnim radom.

Portal Analitika