Kultura

Jednostavnost glamura

Vjenčanja su uvijek privlačila pažnju, htjeli mi to da priznamo ili ne. Naročito skupa i raskošna, sa naglaskom na glamur, koji je u Crnoj Gori posljednjih godina prilično diskutabilan.
Jednostavnost glamura
Nova PobjedaIzvor

Potpis Živašija

Proteklog vikenda, tačnije 19.maja, cijeli svijet je putem lajv prenosa gledao kraljevsko vjenčanje britanskog princa Harija i američke glumice Megan Markl. Vjenčanje, koje je koštalo približno 40 miliona eura, bilo je obojeno notom jednostavnosti, kojoj je doprinijela upravo Markl.

Iako je nosila basnoslovno skupu haljinu sa potpisom Živanšija, ova žena, čija je pra, pra, prababa bila robinja na plantažama pamuka u Džordžiji i čiji se pra, prarođak, takođe rob, borio u građanskom ratu, jer mu je to garantovalo slobodu, čiji su roditelji razvedeni, i koju je podizala majka, socijalna radnica, ponosno ističe svoje porijeklo. Iako kraljevska porodica robuje strogim protokolima, ova mlada ženauspjela je da se izbori i bude svoja - i oduševila je planetu.

Očitana lekcija

Megan je očitala lekciju o eleganciji svim prošlim, sadašnjim i budućim nevjestama - makar na ovim našim prostorima. Njima je većinom uzor druga, princeza kiča - Kim Kardašijan. Megan ne samo da nije bila napadno našminkana, već su joj se na licu jasno ocrtavale pjegice, flekice i ostale „nepravilnosti“, kao da je stavila najobičniju kremu. Umjesto da nanese tri kile farbe u klasičnom „svadbarskom“ maniru, glumica je riješila da igra na prirodnu kartu – a znam žene koje napadnijenašminkane idu po hljeb u prodavnicu.

Da se vratimo na porijeklo. Teško je Megan, sve i da je htjela, mogla da sakrije detalje iz svoje bližei dalje prošlosti, kada se već udaje za princa.Koliko smo samo puta na ovim prostorima prisustvovali tome da, ako se djevojka udaje za kakvog bogatog đuvegiju, a roditelji joj nijesu, po ovdašnjim standardima nikakav nobles, to se uvija u 16 folija.

Bez pokrića

Krije seporodično stablo i anulira kao da familija nikad postojala nije. „Princeze“ bez identiteta ipokrića, bez porodične loze,brata i strica, postaju neke nove, izmišljene, ukalupljene persone, koje zadovoljavaju potrebe tamo nekih samoproklamovanih prinčeva - opet pokrića bez.

Naša vjenčanja godinama liče jedna na druga. Većina je krojena po principu „spolja gladac, unutra jadac“. Troši se mnogo novca, ulaže se u garderobu, dekoracije, restorane, hotele, fotografije i torte na 13 spratova. Daju se pare na pomenuti glamur koji, kada emocija izostane, ostaje samo jeftina priča.

Zato su Megan i Hari održali lekciju cijelom svijetu. Da je ljubav jedini glamur koji se novcem platiti ne može. Da te princezom ne čini Živanšijeva haljina, već zaljubljeni pogled tvog budućeg supruga koji, iako je princ, kaže pred cijelim svijetom: „I'm shitting it“.

FOTO: hollywoodlife.com

Portal Analitika