Turizam

"Domaći ukusi" za bogatiji turistički proizvod

Kroz veću ponudu domaćih proizvoda stvaramo sadržajno bogat turistički proizvod i unapređujemo upravljanje agro-turističkim resursima, ocijenjeno je na sastanku koji su organizovale Vlada Crne Gore i Privredna komora sa hotelijerima, restoraterima i domaćim proizvođačima u restoranu "Jezero" na Vranjini. Ovim je ozvaničen početak novog projekta "Domaći ukusi" čiji je cilj da se u narednom periodu, ukaže na značaj turizma za bolji plasman domaćih proizvoda, te iskoriste svi potencijale turističke privrede kako bi se unaprijedio položaj crnogorskih proizvođača i u krajnjem doprinijelo jačanju konkurentnosti ukupne privrede.
"Domaći ukusi" za bogatiji turistički proizvod
Izvor

U radu skupa su učestvovali Vlastimir Golubović predsjednik Privredne komore Crne Gore, Milutin Simović potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Pavle Radulović ministar održivog razvoja i turizma, Željka Radak Kukavičić direktorica Nacionalne turističke organizacije, Zoran Vukčević predsjednik Odbora direktora IRF-a, te dobitnici nagrada na nedavno održanom Novosadskom sajmu i predstavnici vodećih trgovinskih lanaca koji pružaju nesebičnu podršku projektu "Kupujmo domaće".

Predsjednik Komore Vlastimir Golubović je podsjetio da su prije nepuna dva mjeseca, Privredna komora, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo ekonomije potpisali Sporazum o pokretanju projekta "Kupujmo domaće", koji je imao cilj da kroz bolju vidljivost i pozicioniranost poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u trgovinskim lancima, doprinese afirmaciji domaćih proizvoda kod krajnjeg potrošača.

Ocijenio je da "Kupujmo domaće" već danas daje dobre rezultate, a njegova nova faza: projekat "Domaći ukusi" ima cilj da stvorimo ambijent koji će dodatno afirmisati domaće proizvođače i njihove proizvode na turističkom tržištu Crne Gore.

Na ovom skupu Privredna komora Crne Gore je potpisala Sporazum o saradnji sa Ministarstvom održivog razvoja i turizma, Nacionalnom turističkom organizacijom i Investiciono-razvojnim fondom u cilju, kako je rekao predsjednik Vlastimir Golubović, promovisanja saradnje proizvođača, distributera i turističke privrede u realizaciji druge faze projekta koji nazivamo "Domaći ukusi".

Predsjednik Komore je ukazao da nedovoljna povezanost domaćih proizvođača sa hotelijerima i ugostiteljima, neadekvatne marketinške aktivnosti i inovativna promocija predstavljaju osnovne uzroke nedovoljne komercijalizacije domaćih proizvoda.

- Naš cilj je da kroz fazu projekta "Domaći ukusi" povežemo poljoprivredne proizvođače i prehrambenu industriju sa turističkom privredom i kroz dostupnost kvalitetnih, raznovrsnih i svježih domaćih proizvoda obogatimo postojeću gastro ponudu u turističkom proizvodu. Na ovaj način motivisaćemo pojedince i kompanije na proizvodnju kvalitetnih i prepoznatljivih proizvoda, skrenuti pažnju stranih turista na bogatu i raznoliku tradiciju autentičnih crnogorskih proizvoda i ojačati povjerenje potrošača u domaću proizvodnju, istakao je Golubović.

On je čestitao uspješan nastup privrednicima na nedavno održanom Novosadskom sajmu i kazao da osvojena brojna priznanja u različitim oblastima predstavljaju dobar primjer kako se koriste domaći resursi na putu do konkurentnog proizvoda. Kada govorimo o nagradama, dodao je predsjednik Golubović, moram istaći i crnogorske vinare koji su zahvaljujući dugoj tradiciji proizvodnje kvalitetnih vina od autohtonih sorti vinove loze afirmisali Crnu Goru kao zemlju vrhunskih vina, proizvoda koji je postao neizostavni dio naše turističke ponude.

- Ovo je mjesto i prilika da pozovem sve crnogorske proizvođače da putem učešća na budućim sajmovima i sličnim manifestacijama, u saradnji sa Privrednom komorom i Vladom afirmišu svoje proizvode na trećim tržištima, poručio je Golubović.

Primijetio je i da su uprkos dokazanom kvalitetu domaći proizvodi i dalje nedovoljno zastupljeni u lokalnoj turističkoj ponudi, pa ovom fazom projekta, naveo je, želimo ojačati saradnju domaćih proizvođača sa turističkom privredom, jer turisti traže, prepoznaju i cijene autentični domaći proizvod.

- U turistički najrazvijenijim zemljama autentični domaći proizvodi predstavljaju resurs koji unaprjeđuje imidž destinacije i promoviše lokalnu kulturu i tradiciju. Saradnja turizma i poljoprivrede je partnerstvo u kojem dobijaju svi i zbog toga ovaj projekat nije jednostrana inicijativa već način da kroz veću ponudu domaćih proizvoda stvaramo sadržajno bogat turistički proizvod i unapređujemo upravljanje agro-turističkim resursima- riječi su Golubovića.

Naglasio je da svaki građanin mora biti svjestan činjenice da kupovinom domaćeg proizvoda direktno pomaže našeg proizvođača i doprinosi jačanju domaće ekonomije.

- Uz primjenu efikasnih instrumenata poreske i agrarne politike i podizanja svijesti potrošača o potrebi ovakvog vida potrošnje, koja je suptilna i razvojno orjentisana, razbićemo stereotipe o superiornom kvalitetu svega što se uvozi i uticati na potrošača da se opredijeli za kupovinu domaćeg, kvalitetnog proizvoda- naveo je on.

Golubović je izrazio uvjerenje da će druga faza projekta "Domaći ukusi" obilježiti veće prisustvo naših proizvoda u ponudi turističke privrede. Preduslov za to je, smatra on, da se u svakom od nas probudi zdravi ekonomski patriotizam oličen u svijesti da kupujemo kvalitetne i cjenovno konkurentne proizvode koji su proizvedeni u Crnoj Gori. Time direktno doprinosimo boljim ekonomskim rezultatima zemlje, čuvamo naša radna mjesta i kreiramo nove perspektive generacijama koje dolaze.

Uz čestitke poljoprivrednim proizvođačima za uspješan nastup na Novosadskom sajmu Pavle Radulović, je apostrofirao činjenicu da je upravo to jedan od signala da postajemo sve konkurentniji.

- Suština turizma je povezivanje sa ostalim privrednim granama u Crnoj Gori. Procjenjuje se, shodno trendovima rasta, da će naš turizam u narednih 10 godina u BDP učestvovati do 30 odsto. To pokazuje da imamo ogromnu šansu za povezivanje turizma sa poljoprivredom - rekao je ministar.

On se, potom, osvrnuo na savremene trendove u ovoj djelatnosti ocjenjujući da je sve manje tradicionalnog turizma odnosno da turisti sve manje dolaze zbog posjete plažama i morima.

- Plaža i mora ima na svakom koraku, a sada ljudi putuju radi lokalnog osjećaja zemlje u koju dolaze - rekao je Radulović.

Potencirajući kupovinu domaćih proizvoda Radulović je podsjetio da u tom slučaju oko 85 odsto sredstava ostaje u Crnoj Gori, a kupovinom uvoznog proizvoda u državi ostaje do 30 odsto.

- Ne vidim bolji stimulans za Crnu Goru nego da forsira kupovinu domaćih proizvoda, ne samo zbog patriotskih razloga, već i prirodnog osjećaja domaćih ukusa na koje smo se svi navikli, smatra Radulović.

Ministar je podsjetio da je Zakon o turizmu predvidio osnivanje nacionalnih restorana u kojima udio nacionalne ponude treba da bude oko 70 odsto, a i eksterijer i enterijer tih objekata moraju odražavati naše podneblje.

Željka Radak Kukavičić je izrazila zadovoljstvo što završetak prve faze projekta "Kupujmo domaće" nastavljamo tješnjom saradnjom proizvođača i hotelijera pod nazivom "Domaći ukusi", i to pred sami špic turističke sezone, što znači da možemo očekivati benefite zajedničke saradnje.

- Nacionalna turistička organizacija promoviše i gastro kulturu i gastro ponudu. Pored promocije mi razvijamo i nove ponude i nove sadržaje. Razvoj seoskog turizma nastojimo da podignemo na viši nivo imajući u vidu tražnju savremenih gostiju, rekla je Radak Kukavičić.

Ona je podsjetila da strategija ruralnog turizma treba da bude usvojena do kraja godine i očekuje se da će taj dokument bolje koordinirati naše zajedničke aktivnosti.

Prema istraživanju koje je NTO radila 2017. godine jedan od tri motiva dolaska turista u Crnu Goru je gastronomija, rekla je direktorica NTO.

Navela da je i prošle godine urađena gastro publikacija s ciljem da gostima na moderan i jasan način približi crnogorsku gastro ponudu. Pomenula je i tematske rute koje su orijentisane na gastronomiju poput puteva sira, meda, vina, odnosno svih proizvoda koje savremeni gost traži.

- To je i prilika za sve proizovđače da na kućnom pragu pruže uslugu kako bi se gosti ponovo vraćali u Crnu Goru. Sigurna sam da ćemo svi zajedno iskoristiti šansu koja je pred nama tako da će  Crna Gora i u gastro ponudi zauzimati visoko mjesto, zaključila je direktorica NTO.

Zoran Vukčević, iskazao je zadovoljstvo što u ime IRF- a učestvuje u promaciji domaćih proizvođača i njihovih proizvoda.

-Nagrađeni na Novosadskom sajmu su dokaz da Crna Gora ima potencijal, znanje i radne navike da proizvede konkurentan proizvod, ne samo za domaće, već i šire tržište, rekao je Vukčević.

- Kupujući domaći proizvod mi ulažemo u budućnost naše države, podstičemo ekonomski razvoj, utičemo na povećanje plata i penzija i otvaranje radnih mjesta. Edukaciju o značaju kupovine domaćih proizvoda kog potrošača moramo otpočeti izuzetno rano i već djeci objasniti da kupujući domaće ulažu u svoju budućnost i u Crnu Goru, rekao je Vukčević.

Dodao je da povezivanjem poljoprivrede i turizma, kroz projekat koji promovišemo, želimo da naš novac investiramo u ekonomski razvoj Crne Gore.

- Investiciono razvojni fond će i u narednom periodu još više i snažnije podržavati sva preduzeća, i iz poljoprivrede i turizma. Dodatno ćemo podržavati projekte koji se budu oslanjali na povezivanje domaćih proizvođača sa trgovačkim i turističkim preduzećima. Doprinijećemo da ova kampanja rezultira konkretnim pokazateljima - rekao je Vukčević.

Po riječima Milutina Simovića, potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja, četiri su važna motiva zbog kojih je organizovan ovaj skup.

- Prvo, nastavljamo projekat"Kupujmo domaće" koji je zajednički, partnerski projekat Vlade, Privredne komore i većih trgovačkih sistema. Na početku kampanje smo kazali da to neće biti jednokratna već kontinuirana aktivnost i da ćemo pažljivo mjeriti rezultate projekta. Raduje me što ćemo narednih dana imati rezultate o tome šta je dobro donio projekat proizvođačima i trgovinskim lacima i potošačima u Crnoj Gori - rekao je Simović.

Ministar je, potom, kazao da otvaramo novu fazu tog generalnog projekta sa porukom "Domaći ukusi" i to na početku, nove, po svim pokazateljima, rekordne turističke sezone.

- Crna Gora je omiljena turistička destinacija, gdje dolaze turisti sa svih meridijana i koja će sve više biti prepoznata po domaćim ukusima. Turisti su našu zemlju prepoznali kao otvorenu, stabilnu državu, naveo je ministar.

Simović je posebnu zahvalnost iskazao svim našim proizvođačima koji su na Novosadskom sajmu dobili 129 priznanja, šampionskih pehara, zlatnih medalja i drugih vrijednih nagrada. To je ohrabrenje koje dolazi ne samo za poljoprivredu već ukupnu ekonomiju. Biti šampion je veoma zahtjevno. Potrebne su za to godine rada i posvećenosti, primjena savremenih tehnologija, standarda.

- Poslije duže vremena, na ovom sajmu smo sa zahvaljujući partnerskom odnosu sa Privrednom komorom Crne Gore, nastupili organizovano i zajedno, onako kako trebamo da činimo u svakoj prilici i ubuduće- rekao je ministar poljoprivrede.

Simović je izlaganje završio porukom: Budimo zajedno, kao što smo na ovom skupu: Privredna komora, Vlada Crne Gore, turistička privreda, IRF, poljoprivredni sektor i privrednici iz oblasti turizma i trgovine. Dodao je da uvažavamo razlike, ali budimo zajedno kad treba stvoriti novu vrijednost, kad treba načiniti nove iskorake u ekonomiji Crne Gore.

Dragan Purko Ivančević, predsjednika Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore iskazao je zadovoljstvo što će naš turistički proizvod biti više prepoznatljiv. Podsjetio je na kampanju koju duže vremena vodimo na upošljavanju naših ljudi koji će, uz trend porasta domaćih proizvoda u turizmu, doprinijeti da vrlo brzo dobijemo proizvod "Made in Montenegro".

- Svesrdno podržavam ovu kampanju i pozivam sve proizvođače hrane da zajedno radimo na izgadnji kapaciteta, na povećanju poljoprivredne proizvodnje, da obezbijedimo dovoljan broj kvalitetnih standardizovanih proizvoda, koji će kroz turizam omogućiti izvoz "u kući". To je najbolji i najkvalitetniji izvoz, ocjenjuje Ivančević.

Predstavnik kompanije Interproduct Ivan Mijušković zahvalio je u ime nagrađenih privrednika sa Novosadskog sajma.

- Iza ovako značajnog uspjeha stoji dugi niz godina uspješnog rada svih nas. Rad naših kompanija sublimira veliko zalaganje, kako unautar porodiičnih firmi, tako i unutar države i lokalnih uprava. Želio bih, zato, da sve ove nagrade, smatramo zajedničkim. Poljoprivredni sektor je napredovao najviše u osvajanju novih proizvoda, povećanju produktivnosti i kapaciteta- rekao je Mijušković.

On smatra da su sve ove nagrade dodatni impuls da i u buduće idemo u istom pravcu i to još snažnije. Uz afirmativne riječi za pomenuti projekat, koji je itekao važan za ekonomski razvoj, Mijušković je potencirao neophodnost kupovine domaćih proizvoda.

Ilija Klisić, predsjednik udruženja Crmnički Vranac istakao je da su crnogorski vinari odavno pokazali da znaju da proizvode kvalitetna vina i naveo da to ne bi mogli učiniti sami bez pomoći nadležnih institucija posebno Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, kao i Opštine Bar.

- Pokazali smo da proizvodimo konkurentna vina ne samo u Crnoj Gori nego i na drugim tržištima, o čemu govore i nagrade Novosadskog sajma.

Klisić je, ministru Simoviću, u znak poštovanja za podršku i pomoć ovog ministrastva, uručio Zlatni pehar Novosadskog sajma koji su osvojli naši vinari.

Portal Analitika