Preduzetništvo

Hotel Libertas u julu dočekuje prve goste

Kamena palata u Prčnju, koja datira iz 1700. godine, sada je hotel Libertas i u julu će dočekati prve goste. Ideja o pretvaranju istorijskog zdanja u turistički kompleks nastala je u krugu porodice Vujović iz Kotora, koja već deset godina vodi firmu Montenegro Lubricants i preko nje distributira Shell ulja za Crnu Goru.
Hotel Libertas u julu dočekuje prve goste
Danica Jovanović
Danica JovanovićAutor
Dnevne novineIzvor

"Ambicije i želja da se bavimo turizmom su nas povele korak naprijed. Proširenje djelatnosti naše kompanije na tu oblast smatramo za najbolje rješenje, a s obzirom da je Boka u svakodnevnoj ekspanziji izabrali smo nju za realizaciju ideje", kazala je u razgovoru za Dnevne novine Vera Vujović.

Popularnost nautičkog turizma je nju i njenu porodicu opredijelila da se specijalizuju za marinski program, odnosno snabdijevanje plovila u Porto Montenegru, Luci Kotor, Baru, kao i Dukley marini.

Finansije

Projekat rekonstrukcije i izgradnje palate započet je novcem iz Montenegro Lubricantsa. Ipak, glavni izvor finansiranja, kako navodi Vujović, je bio kredit Investiciono razvojnog fonda (IRF).

"Odobrena finansijska sredstva IRF-a, koja iznose 400.000 eura, realizovali smo preko Hipotekarne banke koja je, pored IRF-a, prepoznala vrijednost naše ideje", govori Vujović.

Firma trenutno ima pet zaposlenih, a otvaranjem hotela, uz pomoć investicije od IRF-a, zaposliće deset radnika.

"Za sada ćemo zapošljavati sezonske radnike, a kako je interesovanje stranaca za Boku sve veće i zbog produžetka sezone, postoji mogućnost da hotel radi cijele godine", navodi Vujović.

hotel-libertas-prcanj

Podrška

Ministarstvo održivog razvoja i turizma, prema riječima Vujović, projekte poput hotela Libertas smatra prioritetnim, pa su u tom resoru naišli na njihovu podršku.

"Kako Ministarstvo naročito podržava family hotele visoke kategorije, nijesmo imali većih problema sa papirologijom i dozvolama. Iako smo na početku, sve poteškoće rješavamo u hodu", kazala je Vujović.

Ubuduće će raditi na podizanju kvaliteta usluga, edukovanju kadra i osmišljavanju ekskurzija za goste hotela.

"Kako u porodici imamo i dva ljekara koji se takođe bave privatnim biznisom, planiramo da ulažemo i razvijamo se u oblasti zdravstvenog turizma", istakla je Vujović, dodajući da od početka poslovanja redovno izmiruju poreske obaveze i pridržavaju se etičkih normi što ih čini odgovornim.

vera-vujovic

Jedrenjak inspiracija za naziv

Hotel Libertas, koji ima četiri zvjezdice, ime je dobio po prčanjskom jedrenjaku čija će originalna maketa biti izložena u restoranu, dok će 11 soba nositi ime po jedrenjacima iz nekadašnje, prčanjske flote.

"Nudiće gostima raznovrstan švedski sto sa akcentom na eko hrani iz podlovćenskih sela. Otvoreni bazen, sauna, kupalište i garaža su takođe u ponudi", navela je Vujović.

Portal Analitika