Kultura

DŽADA FEST: Duhoviti filmovi koji imaju što da kažu

Opredijelili smo se za duhovite filmove koji imaju što da kažu i koji komuniciraju sa publikom, izjavio je selektor Džada Film Festa Nikola Vukčević.
DŽADA FEST: Duhoviti filmovi koji imaju što da kažu
Izvor

On je na konferenciji za novinare kazao da je koncept festivala, koji će se održati od 4. do 10 juna na sedam lokacija u Podgorici, da se prikazuju stariji filmovi, “čime neki sjajni naslovi dobijaju drugu šansu na velikom platnu”.

 

“Komunicirali smo i sa mjestom na kojem će filmovi biti predstavljeni. Nije slučajno što će “Dvije čađave dvocijevke” biti prikazane na Zabjelu, a “Divna splitska noć”, čija je radnja smještena na centralnom splitskom trgu, na Trgu Nezavisnosti”, naglasio je Vukčević.

 

Projekcije filmova zakazane su za 21 sat, a festival otvara srpski film “Kad porastem biću kengur”, koji će biti prikazan u Ulici Svetozara Markovića. Vukčević je najavio da je moguće da će neko iz ekipe filma prisustvovati projekciji.

 

“Ovo je ujedno i omaž glumcu Nebojši Glogovcu koji je nedavno preminuo”, podvukao je  selektor festivala.

 

Druge večeri festivala 5, juna u City kvartu biće prikazan film Pedra Almodovara “Volver”, dok će 6. juna, u okviru novog programa “Džada junior”, biti emitovan animirani film “Mali princ” u Dječijem parku u Moskovskoj ulici.  

 

Klasik “Dvije čađave dvocjevke” Gaja Ričija biće prikazan 7. juna u Ulici 27. marta, a dan kasnije će se u Moskovskoj ulici gledati film “Good bye Lenin” Volfganga Bekera.

 

Za subotu 9. jun u Ulici Velimira Terzića u Bloku V zakazana je projekcija švedskog filma “Turist”, dok će festival zatvoriti “Divna splitska noć”, sa pokojnim Dinom Dvornikom, na Trgu Nezavisnosti 10. juna.

 

Nina Lončar iz agencije Link Creative Studio koja je organizator festivala istakla da publiku u četvrtom izdanju “Džada Festa” očekuju novine- uvođenje programa Džada junior namjenjenog mlađoj publici, kao i svrstavanje na mapu zelenih festivala.

 

“Osim zaustavljanja saobraćaja na nekoliko glavnih saobraćajnica, ove godine idemo i korak dalje. Filmovi će se projektovati na velikom platnu uz pomoć solarne energije, korišćenjem opreme za solarni bioskop”, precizirala je Lončar.  

 

​Festival se i ove godine održava u saradnji sa Crnogorskom  kinotekom i Glavnim gradom. Menadžer Glavnog grada Drago Đeković rekao je da "Džada Film Fest" daje poseban pečat Podgorici, transformišući njene užurbane gradske zone u oaze za druženje i uživanje u zanimljivom kulturnom događaju na otvorenom, po ugledu na svjetske metropole.  

 

​Generalni sponzor festivala je kompanija M:tel.

 

 

Portal Analitika