Kultura

Veseljak sa Sizifovim kamenom

Put koji naš junak mora da pređe, tjeran okeanskim munjama, strašan je poput testa inicijacije spartanskog djeteta. No, upakovan je toliko elegantno, da su djeca počela da ga obožavaju, a odrasli su ga gledali žestoko opečeni po obrazima!
Veseljak sa Sizifovim kamenom
Pobjeda/ObjektivIzvor

Mali remorker ima samo dva izbora u svijetu u kom mu je uskraćeno pravo na posebnost. Da potone u mračne talase odbačenosti, prihvati istu lulu, kapu i sizifovski tovar kao očev - i odraste.

Diznijeva vizija odrastanja u crtaću „Mali remorker“ („Little Toot“) odrazila je tadašnji strah od kolektivizma, koji je u vremenu nakon najstrašnijeg od svih ratova previše puta „zastranio“. No, genijalština premijerno prikazana 27. maja 1948. toliko je elegantno upakovana, da su djeca počela da je obožavaju... a odrasli su gledali crtać žestoko opečeni po obrazima!

Teret sramote

Njujorška luka, u kojoj je rođen maleni junak četvrtog od sedam segmenata Diznijevog crtanog filma „Melody Time“, mjesto je koje ne prašta i surovo kažnjava. Zbog dana proćerdanih u zabavi i plesu, Mali remorker je žigosan onom nezaboravnom rečenicom „ti nikad nećeš odrasti“ - u kojoj je više osude i razočaranja nego brige.

Skupa greška stigla je našeg heroja kada je naivno i sebično pokušao da izvrda pravila zbog osjećaja krivice. Toliko skupa, da nije koštala samo njega. U sistemu odricanja i stroge hijerarhije, cijenu sramote platio je i njegov otac...

Put koji Mali remorker mora da pređe, tjeran okeanskim munjama, strašan je poput testa inicijacije spartanskog djeteta. Potoni ili isplivaj, pod težinom tovara svijeta odraslih - to je izbor koji pučina sprema Diznijevom junaku. Prepušten sam sebi, Mali veseljak pronaći će posljednje utočište, klicu ljudskosti ostavljenu za svakog odraslog - spremnost na iskrenu žrtvu, čast i dužnost.

Idealna pozivnica

Ta žrtva, koja ga konačno čini dostojnim očevog ponosa, ispravlja ga i podiže mu ponosni pogled, pa i pod najtežim, sizifovskim tovarom. I mnogo je blistavija od fanfara koje ga na kraju dočekuju u njujorškoj luci, epicentru svijeta koji mari samo za pobjednike!

Zbog toga ovo malo sjećanje na heroja djetinjstva hiljada mališana sa prostora koji sada nezgrapno i postiđeno zovemo „regionom“, shvatite kao pozivnicu da pogledate ono što je većini promaklo – kompletan crtani „Melody Time“ u trajanju od 75 minuta.

Uz dobro poznati segment „Bumbarovog leta“, tu su još neke fantastične priče! Poput one o Džoniju Čepmenu, dobroćudnoj lutalici iz vremena Divljeg zapada koji na svakom koraku stiže da posadi jabuku i posjete Baje Patka Rio de Ženeiru i igri sambe sa papagajem Žoze Kariokom... Ili posljednje, predivne bajke o čuvenom teksaškom heroju Pekos Bilu, kog su po legendi odgajali kojoti dok se nije zaljubio u jednu Indijanku! Dovoljno da shvatite kako je „Melody Time“, a time i „Mali Remorker“, bio i ostao slika i prilika američkog čovjeka...

S. S.

 

FOTO: pinterest.com

Portal Analitika