Kultura

Za prilaznu stazu tvrđavi Medun 53.550 eura

“Uspješno je realizovan veoma vrijedan projekat sanacije, konzervacije i rekonstrukcije prilazne staze tvrđave Medun u ukupnoj vrijednosti od 53.550,00 eura” rekao je gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stjepović danas na Medunu, prilikom svečenosti povodom završetka radova.
Za prilaznu stazu tvrđavi Medun 53.550 eura
Portal AnalitikaIzvor

On je podsjetio na partnerstvo sa Fondom za razvoj Kuča  u cilju očuvanja kulturne baštine ali i stvaranja što boljih uslovi za život na ovom području.

“Gradska uprava, ima posvećen odnos prema razvoju putne infrastructure pa smo sa našim prijateljima, Fondacijom za razvoj Kuča „Marko Miljanov“, a uz podršku Vojske CG rekonstruisali glavni put u dužini od 21 km, čija je vrijednost preko 2 miliona eura. Posvećeni smo i problematici vodosnabdijevanja ruralnih područja, a u Kučima smo u ove svrhe uložili sredstva u iznosu 552.000 eura. Radili smo i na turističkoj valorizaciji ovog područja, čemu će svakako doprinijeti i novoizgrađena biciklistička staza – Kučka ruta – duga cca 15 km, od Doljana do Ubala, preko Donje i Gornje Vrbice te Donjeg i Gornjeg Meduna i Muzeja Marka Miljanova- vrijedna 6.500,00 eura.  Posvećeno radimo na rješavanju svih komunalnih problema mještana ovog dijela Podgorice, pa smo u prethodnom periodu u rasvjetu uložili 36.670,97 eura, puteve  524.978,93 eura, vodovod i kanalizaciju 497.989,98 eura i čistoću 3.200,17 eura. Dakle, radi se o jednom sveobuhvatom pristupu problemima Kuča, što dokazuju i navedene investicije, odnosno ulaganja od skoro 5 miliona eura samo u ovaj dio grada, a sve u skladu sa strategijom ravnomjernog razvoja Podgorice” zaključio je gradonačelnik Stijepović.

“JU Muzeji i galerije uz stalnu podršku Glavnog grada iz godine u godinu ulaže u ovaj spomenički kompleks. Samo u ovu zgradu u protekle četiri godine uložili smo preko 50.000 eura, odnosno u svakom kvartalu je uloženo je od 10.000 do 15.000 eura. Urađena je krovna konstrukcija, fasada, zamijenjena podna podloga, novi toaleti itd. Dosta se ulagalo u saradnji sa Turističkom organizacijom, Ministartsvom turizma, a takođe bih se zahvalio i Fondu za razvoj Kuča koji je zajedno sa nama omogućio da se cijeli pod u Muzeju zamijeni“ rekao je Sead Đokaj, direktor JU Muzeji i galerije Podgorice.

“Medun je biser kulturološkog nasljeđa Crne Gore, prepoznati još daleke 1961 . godine kao spomenik kulture prve kategorije,  a po novoj zakonskoj regulativi kao kulturno dobro od nacionalnog značaja” istakla je Magdalena Radulović konzervator i restaurator. Ona je navela de je obnovljen jedan veliki dio oko 60 odsto perimetra tvrđave u gornjem gradu a da predstoji sjeverni dio i glavna kula.

“Ali prije toga moramo uraditi sistematsko arheološka istraživanja da bi dobili dovoljno informacija i podataka kako bi sačuvali autentičnosti u potpunosti” naglasila je Radulović.

Ona je istakla da je prvo urađena baza, dokumentaciona osnova  –  foto geometrijsko snimanje sa 3D topografskom kartom područja.

“To je bila osnova za ostalu projektnu dokumentaciju koja se radi svake godine sa detaljnim konzervatorskog arhitektonskim istraživanjima za ovaj grad koji obiluje materijalnim istorijskim i kulturnim dokazima. Krajnji cilj je da pokušamo da uradimo rekonstrukciju tvrđave. Još nam predstoji dosta aktivnosti na tome i jedan od ovogodišnjih projekata je konzervatorski projekat sanacija staze koja je bila u takode lošem stanju da je maltene bila neupotrebljiva za posjetioce kojih imamo svakodnevno jer osim starog ilirskog grada koji u sebi sadrži kulturno nasleđe više nacija, više naroda, više konfesija gornji grad ima brojne sadržaje – zidna platna, bedeme kao ostatke iz ranog srednjeg vijeka, zatim iz doba turske dominacije, tako da ovi vidljivi ostaci uglavnom potiču iz srednjeg vijeka” istakla je Radulović.

Predsjednik Fonda za razvoj Kuča dr Radomir Prelević se zahvalio gradonačelniku Stijepoviću i njegovim saradnicima na posjeti Medunu, koja je posvećena prezentaciji do sada realizovanih investicija na tom lokalitetu i daljoj valoraizaciji tvrđave Medun, Muzeja Medun  i Meduna i Kuča uopšte. On je podsjetio da na teritoriji Glavnog grada postoje samo dva spomenika kulture koja spadaju u prvu ktegoriju zaštite kulturnih dobara Crne Gore – to su Medun i Duklja.

„Sve što je urađeno i uloženo na samoj tvrđavi i muzeju veoma važno i predložio da bi svake godine u Budžetu grada trebalo predvidjeti sredstva za Medun, u skladu sa mogućnostima. U posljednjih desetak godina uloženo  oko 200 hiljada eura na radovima na Medunu. Smatramo da Medun ne treba da ostane  ruševina već da se vrati u ono stanje kada su u njemu živjeli ljudi. Mi smatramo da medunski grad treba da dobije tadašnju vizuelnu formu, ili neku antičku, o čemu će odlučiti stučnjaci, ali da istovremeno dobije na savremnosti u cilju valorizacije svih potencijala Meduna i Kuča u turističke svrhe“ istakao je Prelević.

Portal Analitika