Turizam

Posjetioci Zlatibora uživaće u brojnim prirodnim atrakcijama i kulturnim manifestacijama

Posjetioci Zlatibora ove godine moći će da isprobaju najduži zip lajn u Srbiji, posjete brojne planinske i biciklističke staze, uživaju u okolnim izletima, ali i da prisustvuju manifestacijama kulturnog ljeta, saopšteno je na pres konferenciji Turističke organizacije (TO) Zlatibor.
Posjetioci Zlatibora uživaće u brojnim prirodnim atrakcijama i kulturnim manifestacijama
Portal AnalitikaIzvor

Saradnica u TO Zlatibor, Nevena Čepić, kazala je da je novina u turističkoj ponudi tog grada najduži zip lajn u Srbiji, koji je, kako je pojasnila, otvoren 10.maja u zlatiborskom selu Ljubišu.

„To je zip lajn dužine 550 metara i visine 130 metara. Već nakon otvaranja je postao atrakcija i veliki je broj gostiju Zlatibora koji su je posjetili i oprobali se u ovooj adrenalinskoj avanturi“, kazala je Čepić.

Ona je rekla da se ove godine očekuje završetak radova na Kulturno-omladinskom centru u turističkom naselju Zlatibor.

„Time će se upotuniti turistička ponuda Zlatibora. Omladinski centar imaće veliku bioskopsku dvoranu, biblioteku, veliki broj kongresnih sala u kojima će moći da se održavaju razni događaji“, istakla je Čepić.

Kako je navela, ove godine se očekuje i otvaranje Hotela Tornik, prvog sa pet zvijezdica koji se otvara na Zlatiboru.

„Uveliko su radovi u toku na najvećem projektu Zlatibora – Gold gondoli, koja će povezivati centar Zlatibora sa  najvišim vrhom Tornikom. Dobijena je dozvola za prvu stanicu, a završna stanica na Torniku je pri kraju, a kako najavljuju iz Opštine Čajetina, ovom gondolom će gosti moći da se voze već naredne godine“, rekla je Čepić.

Ona je ukazala da je Zlatibor planina koja je ispresijecana planinskim i biciklističkim stazama, kojih ima, kako je navela, više od 100 kilometara uređenih i obilježenih staza, kojima se može istraživati planina i okolina Zlatibora.

„Postoji nekoliko uređenih vidikovaca, sa kojih se pruža izvanredan pogled na brda, na padine Zlatibora, preko 20 lijepo uređenih mjesta za piknik i za odmor u prirodi, i veliki broj atrakcija i uređenih lokaliteta do kojih se organizuju jednodnevni izleti iz turističkog centra“, navela je Čepić.

Zlatibor, kako je istakla, ima idealne uslove za paraglajding.

„Mnogi gosti vole da iznajme kvadove, četverotočkaše, motorne sanke u toku zime i na taj način da istraže i uspuste se u adrenalinsku avanturu. Na Zlatiboru postoje i škole jahanja, argele konja, čak dva ranča. Postoji veliki broj teretana na otvorenom, tako da za ljubiterlje aktivnog odmora i adrenalina je bogat program sa bogatim sadržajem“, istakla je Čepić.

Prema njenim riječima, najviši vrh Zlatibora – Tornik, koji se nalazi na visini 1.496 metara nije samo posjećen zimi, kada je u toku zimska sezona i skijanje.

„Ova planina je posjećena i u toku ljeta. Svake sezone na Torniku se rade ljetni i zabavni sadržaji. Nalazi se samo devet kilometara od turističkog centra, i na Torniku se može uživati u panoramskoj vožnji žičarom“, istakla je Čepić.

Ona je kazala da se na 19 kliometera od Zlatibora nalazi se Stopića pećina, koja predstavlja turističku atrakciju, a blizu nje i selo Sirogojno poznato po pletiljama i odjevnim predmetima od vune.

„Da je Zlatobor mjesto prave zabave, dokazuje postojanje avantura i dino parka u samom centru Zlatibora. To su velike atrakcije i dosta posjećeni lokaliteti od svih naših gostiju“, navela je Čepić.

Na Zlatiboru je, kako je istakla, jako razvijen sportski turizam.

„Svake godine imamo veliki broj poznatih sportskih ekipa i individualnih sportista koji na Zlatiboru borave na svojim visinskim pripremama. Zlatibor ima jako dobru infrastrukturu za sportski turizam čak osam sportskih terena“, kazala je Čepić.

Ona je najavila da će, kao centralna ljetnja manifestacija, biti održano Zlatiborsko kluturno ljeto u okviru kojeg će, kako je pojasnila, biti organizovani brojni koncerti, nastupi kulturno-umjetničkih društava, festivali, likovne kolonije.

„Ove godine će posebna pažnja biti posvećena pažnja kulturnom ljetu jer slavimo jubilej 125 godina postojanja organizovanog turizma. Neke od manifestacija koje će u Zlatiboru biti u narednom periodu su tradionalni seoski Višeboj u Jablanici 3. juna, fudbalski turnir kup prijateljstva od 4. do 10. juna, Festival sportskog filma od 10.juna, i u toku ljeta manifestacij Rakijada u Šljivovici, muzički festival HillsUp i Sabor trubača“, rekla je Čepić.

Ona je kazala da Zlatibor ima veliki broj hotela, naročito onih sa četiri zvijezdice, hotele sa lux apartmanima i sobama, sa spa i wellness centrima koji su, kako je pojasnila, otvoreni i za posjetioce koji nisu gosti hotela, „a pored hotelskog smještaja postoji veliki broj apartmana, vila i seoskih domaćinstava“.

Stručni saradnik u TO Zlatibor, Jovan Pavlović, kazao je da u strukturi noćenja, strana noćenja čine 30 odsto, a trećinu od toga, kako je ukazao, čine noćenja iz Crne Gore.

„Prošle godine je bilo registrovano u MUP-u oko 12 hiljada gostiju iz Crne Gore. Pošto je to samo dio ljudi koji dolaze, pretpostavljamo da je to oko 20 hiljada, što znači da ostvare preko 100 hiljada noćenja. To je stvarno impozantna brojka i ovo je tržište za respekt“. Istakao je Pavlović.

Portal Analitika