Abiznis

Ministarstvo ekonomije raspisalo javni poziv za izgradnju solarne elektrane

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas javni poziv za davanje u zakup zemljišta u svojini države na lokalitetu Briska gora – opština Ulcinj radi izgradnje solarne elektrane, koji će biti otvoren do 3. septembra.
Ministarstvo ekonomije raspisalo javni poziv za izgradnju solarne elektrane
Portal AnalitikaIzvor

Predmet javnog poziva, kako kažu iz ovog ministarstva, je davanje u zakup zemljišta ukupne površine 6.621.121 kvadratnih metara radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Izgradnja solarne elektrane će se realizovati po fazama:

– Faza I – minimalne instalisane snage 50 MW, u roku od 18 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora o zakupu zamljišta za izgradnju solarne elektrane, na zemljištu za koje postoji važeća prostorno-planska dokumentacija;

– Faza II – za izgradnju preostalog dijela do ukupno planirane instalisane snage solarne elektrane veće od 200 MW, u roku od 36 mjeseci od dana potpisivanja Ugovora, na preostalom zemljištu koje je predmet javnog poziva.

“Zemljište koje je predmet javnog poziva daje se u zakup na period od 30 godina, a početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je 5 c€/m²”, navode iz Ministarstva ekonomije.

Ponuđači koji žele učestvovati na tenderu moraju prethodno otkupiti tendersku dokumentaciju od Ministarstva, čija cijena iznosi 5.000 eura i uplaćuje se na žiro-račun budžeta Crne Gore.

Pored ispunjavanja obaveznih uslova za učešće na tenderu, ponuđač dostavlja i bankarsku garanciju ponude na iznos od 100.000 eura plativu na prvi poziv, bez prava prigovora u formi datoj u Tenderskoj dokumentaciji ili dokaz o uplati novčanog depozita u istom iznosu.

Rok važenja bankarske garancije ili novčanog depozita iznosi 120 dana od krajnjeg roka za podnošenje ponude.

Pravo učešća po javnom pozivu imaju sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi koji ispunjavaju uslove propisane javnim pozivom.

Ilustracija: zelenaenergija.org

Portal Analitika