Abiznis

Ostaju bez otpremnina zbog diskriminacije

Od 11. maja nije na snazi Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja dobili prijevremenu penziju.
Ostaju bez otpremnina zbog diskriminacije
Nova PobjedaIzvor

- Utvrđeno je da ovaj zakon nije u saglasnosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda- navodi se obrazloženju odluke, koja je objavljena u Službenom listu 11. maja, iako je rješenje doneseno 27. marta većinom glasova sudija Ustavnog suda.

INICIJATIVA

Inicijativu za ocjenu ustavnosti ovog zakona u novembru prošle godine podnijeli su Radovan Jelušić, Rajko Šaranović, Milan Jelušić i sindikati Prerade i Kovačnice, koji su tvrdili da su njime povrijeđena ustavna načela o zabrani diskriminacije i jednakosti pred zakonom.

- Odredbama osporenog zakona, po ocjeni Ustavnog suda, narušeni su ustavni principi o opštoj zabrani diskriminacije po bilo kom osnovu i jednakosti pred zakonom, bez obzira na bilo kakvu posebnost ili lično svojstvo, iz odredaba Ustava i Evropske konvencije– kaže se u odluci.

Navodi se da Skupština i Vlada nijesu dostavile odgovor, odnosno mišljenje na stavove Ustavnog suda sadržane u rješenju o pokretanju postupka.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godine, njih 414, potraživali su 5,45 miliona eura otpremina u skladu sa ovim spornim zakonom, koji nikada nije sproveden u praksi. U članu 1. ovog zakona navodi se da se njime uređuje isplata otpremnina radnicima KAP-a u stečaju, kojima prije ostvarivanja prava na penziju nijesu isplaćene odgovarajuće otpremnine.

- Polazeći od ustavnih i konvencijskih okvira i prakse Evropskog suda, Ustavni sud je ocijenio da osporena odredba člana 1. Zakona sadrži diskriminatorska ograničenja u odnosu na Ustav i u smislu u kojem Evropski sud za ljudska prava tumači diskriminaciju, jer je radnike KAP-a, kojima prije ostvarivanja prava na penziju nijesu isplaćene odgovarajuće otpremnine, doveo u privilegovan položaj u odnosu na sve ostale radnike koji su ispunili uslove za starosnu penziju prema propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju – piše u odluci.

Po ocjeni Ustavnog suda, u konkretnom slučaju zakonodavac je bez ustavnopravno prihvatljivih razloga propisao razlike u ostvarivanju prava unutar iste grupe lica- radnika KAP-a kojima je prestao radni odnos usljed stečaja, a kojima prije ostvarivanja prava na penziju nijesu isplaćene odgovarajuće otpremnine i radnika koji su, u skladu sa Zakonom o PIO po drugim osnovima ili uslovima ostvarili pravo na penziju i otpremninu i te subjekte doveo u međusobno nejednak položaj.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika