Moda

Vukomanović: Crnogorci prate trendove, mlađi imaju uniformisan stil frizura

Kada želimo da promijenimo nešto na sebi, obično počnemo od frizure. A, znamo li kakve frizure su trenutno aktuelne, a šta je ono što odgovaraju baš nama? Eksperimentišu li Crnogorci sa kosom ili češće sjednu u salon i kažu “Na kratko, kao i uvijek” ili ukoliko su žene u pitanju “Skrati samo par centimenatara”? Na ova pitanja odgovorili smo sa stilistkinjom kose i vlasnicom salona “Look by Violeta”, Violetom Vukomanović.
Vukomanović: Crnogorci prate trendove, mlađi imaju uniformisan stil frizura
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

Violeta Vukomanović kao stilistkinja kose radi već tri decenije, a kroz njene vješte ruke je prošlo na hiljade različitih kosa. Oštećenim i lošim frizurama, Violeta bi kroz par sati uz pomoć fena i makaza dala potpuno drugu formu, a klijenti iz salona izlaze zadovoljni i puni samopouzdanja. Za Portal Analitika ona objašnjava šta je danas aktuelno i moderno, a  opet prilagođeno našem regionu i stilu života.

PORTAL ANALITIKA: Kakve frizure su trenutno aktuelne i kako ih prilagoditi različitim osobama?

VUKOMANOVIĆ: Stilovi koji su viđeni na crvenom tepihu krajem 2017. će biti dominantni u 2018. godini. Fokus je na individualnosti, njegovanoj i prirodnoj teksturi kose.  Mogu se svrstati u šest stilova.

  • Long bob, ravan ili talasast -  i ove godine je apsolutni hit. Tajna popularnosti ovog stila je što odgovara svakom obliku lica, teksturi kose, profesiji, uzrastu
image-3-bob
  • Duga kosa ošišana uniformisano i tupo ravno. Ovaj stil je idealan za one koji vole malo dužu kosu a laka je za održavanje.
image-3
  • Smeđa kosa srednje dužine sa sunčanim pramenovima u donjem dijelu kose. Topli tonovi su izuzetni trendi ove sezone pa stilisti predlažu i klijentkinjama koji su navikli na “dirty blond” taman korijen da ipak krajeve preliju zlatno toplim tonovima. Biće interesantno posmatrati kako naše žene prihvaraju ovaj predlog. Iz dosadašnjeg iskustva najtopliji ton koji je prihvaćen kao trend je dječije plava.
image-4
  • Platinasto plava kao Kim Kardashian je za one koje vole dominatniju boju i sivo metal look .
image-2

Za ovaj stil je neophodno blajhanje, farbanje i izuzetna njega kose. Proces traje dva tri sata, a zbog komleksnosti i rizika od oštećenja cijena je visoka. Sprejevi i toneri pomažu da se metalik nijansa održi do sledećeg blajhanja.

  • Osamdesete su se vratile sa dubokim razdeljkom sa strane i kosom začešljanom unazad bez obzira da li je talasasta ili ravna.
image-5
  • Visoki rep. Stilisti kažu da je uz malo trikova prikladan za sve prilike od treninga do izlaska subotom veče.
rep

Takođe preporučuju kao dodatak marame i trake od istog materijala od kojeg je outfit.

image6

PORTAL ANALITIKA: Šta je najbitnije da se zna pri izboru frizure?

VUKOMANOVIĆ: Savremena poslovna žena ima sve više različitih obaveza u toku dana a kosa treba da  bude uredna, odgovara prilici i  daje samopouzdanje. U razgovoru sa klijentkinjama posebnu pažnju obratim na ovih par detalja, kao na primjer sa kojim stilom se osjeća kao u svojoj koži i koja poruka se šalje okolini, što je  važno za većinu profesija. Takođe, da li  stil frizure i priroda kose zahtijevaju česte posjete salonu ili klijkentkinje mogu lako da ga održavaju.  Kada nađemo balans između želja i potreba uklopljenih u dnevnu rutinu i finansije svi ostali izbori tipa boje, dužine kose, oblika lica su pravo uživanje.

PORTAL ANALITIKA: Da li Crnogorci i Crnogorke prate modne trendove? Koliko imaju svoj stil?

 VUKOMANOVIĆ: Crnogorke i Crnogorci su uvijek pratili modne trendove. Danas samo ima razlike koliko imaju svoj prepoznatljiv stil i koju važnost daju  frizuri u građenju tog stila.

Generacije srednjih godina i starija, od četrdesete godine pa naviše prati modne trendove, ali ima i svoj prepoznatljiv stil. Navikle su na dobru boju i frizuru. i prepoznaju i cijene kvalitet.  

Mlađa generacija (između 30 i 40 godina) se trudi da bude u isto vrijeme moderna i praktična. Prioritet je antiaging a kosa je u drugom planu. Uglavnom se odlučuju za bob ili duže kose sa ombr sjenčenjem što ne zahtijeva prečeste posjete frizeru. Vole i same da oblikuju kosu pa vrlo često koriste  prese, figara i umetke. Umješnost daje specifičnost stilu.

Mlada populacija, za razliku od prethodnih generacija, ima prilično uniformisan stil frizura. Odlučuju se za duže kose i zadržavaju prirodnu boju. Za njih je specifično (ili karakteristično) da vole neonske boje.

neonsak-boja

Rado bi obojili kosu  samo za žurku ili dens festival u neku fluorescentnu boju na primjer  zelenu, pink ili žutu a  jednim pranjem da vrate prirodnu boju. Nažalost kozmetička industrija još uvijek nije smislila prizvod koji bi zadovoljio ove želje. Za sada je prilično komplikovano postići ove boje.

foto: cosmopolitan/elle

 

Portal Analitika