Preduzetništvo

Predstavljena Berza preduzetničkih ideja, evo koje su najbolje


Na Dan Evrope, 9. maja, Univerzitet Donja Gorica tradicionalno je organizovao VIII Berzu preduzetničkih ideja. 

 Predstavljena Berza preduzetničkih ideja, evo koje su najbolje
I.D.
I.D.Autor
Portal AnalitikaIzvor

"Bilo je preko 130 prijava, njih 94 je ušlo u konkurs, a najboljih je 11. Ove godine imamo čak i osnovce. Berza je već prepoznata među profesorima, a djeca je vide kao veliku šansu. Preko 70 odsto učesnika berze je odabralo privatan biznis za budućnost. Ovom berzom zaokružujemo jednu cjelinu, a od sledeće godine mijenjamo pravac", objasnio je direktor berze Marko Nišavić.

Prvi  put ove godine je i učenica osnovne škole predstavila ideju. Nevena Jovanović iz Mojkovca je predstavila "češkalicu za nepca".

"Ponekad imamo svrab u grlu i tada uzimamo različite preparate koji možda mogu narušiti naše zdravlje. Ovaj preparat je potpuno zdrav, a  oslobođava nas i neprijatnog zadaha i dobar je za pušače", priča Mojkovčanka.

Koncept Berze bio je isti kao i prethodnih godina. Osmišljen je tako da studenti predstavljaju svoje biznis ideje a „ponuda“ i „potražnja“ imale su glavnu ulogu. Na strani potražnje su bili vlasnici velikih kompanija, menadžeri banaka, predstavnici investicionih fondova, državnih institucija i ostalih privrednika koji “vrebaju” svoju šansu da prošire ili ulože u novi biznis.

img-20180509-124138-1

Najveću ponudu je dobila ideja "Buddy" iz Slovenije.

"Do te ideje smo došli i pošto smo bili na putovanju, nismo znali gdje da idemo. Razmišljali smo da bi bilo dobro imati prijatelja u tom gradu kojeg možeš pitati koja su dobra mjesta za pogledati, atrakcije, bilo šta", kazao je Borut Jonozović.

Takođe, dvije ideje su dobile po 2.000 eura i učestvovaće na Forumu poslovnih anđela koji se organizuje u Istanbulu, a ne kojem će imati svakodnevne treninge i promovisati svoju ideju.

Berza je prilika da veliki broj ideja ne ostane samo vizija zbog nemogućnosti realizovanja iste. Osnovni cilj Berze je buđenje preduzetničkog duha kod mladih ljudi koji će i sami jednog dana znati da prepoznaju dobru ideju, ulože u nju i realizuju je.

TOP 11 prezentovanih ideja:

 

1. Treasure Hunt of Montenegro

2. Češkalica za nepca

3. Skill d.o.o

4. Matičnjak

5. Tourtastic

6. Romantični planer

7. Jastuk protiv hrkanja

8. CheckBus

9. Buddy

10. Arancini-kandirane kore od narandže

11. Glamping turizam

 

Ostale ideje se nalaze u VIII izdanju “Knjige Ideja” kroz naziv ideje i naziv nosioca iste, bez opisa i bez mogućnosti da dobiju podršku ili ih neko otkupi. Ipak, isti imaju pravo da stupe u kontakt sa tražnjom, dok tražnja ima pravo da dobije kontakt i vlasnika tih ideja. Time se opet pružila prilika svim vlasnicima ideja da stupe u kontakt sa potencijalnim investitorima.

 

Portal Analitika