Preduzetništvo

Ljubav prema djeci prerasla u biznis

Podgoričanka Marijana Mihailović u maju prošle godine odlučila je da ljubav prema najmlađima prenese na posao, pa je u naselju Zabjelo otvorila vrtić Dnevna majka, koji je zvanično počeo da radi u septembru, nakon dobijanja licence Ministarstva prosvjete.
Ljubav prema djeci prerasla u biznis
Danica Jovanović
Danica JovanovićAutor
Dnevne novineIzvor

Kako Marijana govori za Dnevne novine, sve je počelo iz želje da se ostvari u biznisu nakon što je podigla šestoro djece.

"Sama sam došla na ideju, nakon čega je trebalo potražiti i finansijsku podršku. Odlučila sam iskoristiti porodični poslovni prostor, ali i obratiti se Investiciono-razvojnom fondu (IRF)", kaže Marijana.

Ona dodaje da je za ovaj posao založila dva luksuzna prostora na dva nivoa, sa dvorištem, a kreditna podrška IRF-a je iznosila 40.000 eura. Na početku je bilo teško, zbog čega je bila spremna da odustane.

vrtic-dnevna-majka

"Žalila sam se zbog zahtjevne papirologije, čekanja i straha da ideja neće zaživjeti. Trebalo je dosta strpljenja koje se isplatilo, jer danas imam vrtić sa 33 divna mališana", ističe Mihailović, koja očekuje da će nakon skorašnjeg upisa kapacitet biti popunjen i primiti još 27 djece.

Učešće IRF-a je, kako tvrdi, u znatnoj mjeri olakšalo realizaciju njene ideje, s obzirom da je od tog novca opremila objekat i stavila ga u funkciju.

Kreativnost

Dnevna majka raspolaže sa tri učionice u kojima borave djeca mješovitih godina. O jaslicama brine medicinska sestra, dok sa djecom uzrasta od dvije do tri i po godine rade školovani vaspitači.

"Druženje sa djecom je najdragocjenije provedeno vrijeme. Od njih uvijek učite, stalno se nešto događa, iznenade vas kreativnošću. To su lijepe strane posla", navodi Mihailović.

Međutim, postoje i situacije kada odgovornost mora biti na zavidnom nivou.

"Desi se da se djeca povrijede, posvađaju, osjete loše", dodaje Marijana, ukazujući da je vrtić opremljen po EU standardima, što znači da je namještaj od kvalitetne plastike i drveta, stolovi su obloženi gumicama koje štite od udaraca, a sve u cilju sigurnijeg dnevnog boravka.

vrtic-dnevna-majka-3

Osoblje

Vrtić Dnevna majka je, kako objašnjava, okupio kadar od petoro zaposlenih na čelu sa direktorkom Vojimirkom Šaković. Marijana je vlasnica i menadžerka, a u sprovođenju kvalitetnog radnog dana joj pomažu dvije vaspitačice i medicinska sestra.

"Imajući u vidu da je vrtić novootvoren, te da će ubrzo krenuti upis novih polaznika, planiramo proširenje posla, kao i zapošljavanje dodatnog stručnog kadra", kaže Mihailović.

Djeca su srećna i zadovoljna u vrtiću, a roditelji puni povjerenja.

"U prvom mjesecu poslovanja brinuli smo o samo četvoro mališana. Onda su krenule preporuke i širenje posla, a inspiracija da napredujemo i budemo bolji i dalje raste", ističe Mihailović.

Portal Analitika