Moda

Budi svoj i nema greške

 Glavna preokupacija i tema razgovora svr- šenih osnovaca i srednjoškolaca, pored zaključivanja ocjena i donošenja odluka o upisu srednje škole i fakulteta, je i ta kako će izgledati za proslavu mature ili polumature. Djevojke već početkom godine planiraju što će obući, dok većina njihovih drugara razmišlja kako će se osjećati kada prvi put obuče odijelo. Kako treba da izgleda haljina za matursko veče, koje boje su aktuelne i kakav je trend ove godine – pitali smo crnogorske modne kreatorke Sanju Bobar i Nadu Koljenšić. 
Budi svoj i nema greške
Nova PobjedaIzvor

- Ove godine bih izdvojila haljine koje popularno nazivamo ,,Dior“. To su haljine koje se izrađuju od čvrstih materijala, a koje drže formu suknje kako bi izgledale kao ,,balske“ sa obaveznim džepovima u šavu sa strane – kazala je Koljenšić.

Njena koleginica Sanja Bobar dodaje da u njenim kreacijama dominira crvena boja. - Zaista se trudim da utičem na naše maturantkinje da budu drugačije i da nose haljine koje su, prije svega, udobne, lagane i pristaju njihovoj ličnosti i karakteru – kazala je Bobar.

Najzastupljeniji materijali za izradu maturskih haljina i ove godine su čipka, perlice, svila i šljokice, ističu kreatorke. - Pošto volim da istražujem i da se ponekad poigram sa materijalima, pronašla sam nove modele čipke, koji su veoma interesantni, sa drugačijim motivima i vrlo su moderni. Takođe, šljokice i perlice su vrlo tražene i ova sezona će biti veoma sjajna – istakla je Koljenšić.

HALJINE

U prijedlozima kreatorki dominiraju duge haljine.

- Smatram da djevojke za maturu uvijek treba da se opredijele za dugu haljinu, to je jedinstvena prilika da se osjećaju kao da su na crvenom tepihu. Što se tiče neobičnih oblika, materijala koji više otkrivaju nego pokrivaju, neobični detalji koji smetaju, za to baš i nijesam. Možda su u jednom momentu providni materijali bili hit i ja sam ih koristila, ali nikako nijesam dozvolila da taj model prelazi dozu neukusa. Volim da je žena prije svega elegantna, romantična i pomalo seksipilna, kako bi njena ljepota došla do izražaja – objašnjava Koljenšić. Bobar kaže da vodi računa o tome da svaka djevojka koja traži usluge njenog ateljea dobije haljinu u kojoj će sigurno zasijati.

- Kreiram na osnovu njihovog izgleda, karaktera, energije i ličnosti, i na osnovu toga svaka dobija unikatnu haljinu – kaže Bobar. U detaljima (aksesoarima) ne treba pretjerivati, smatra Koljenšić.

- Nakit i ostali detalji moraju da budu u skladu sa haljinom. Ako je zatvoren vrat, a gole ruke onda je dovoljna narukvica ili prsten, a ako je dekolte otvoren, stavite ogrlicu ili minđuše. Ukoliko je haljina ukrašena dezenom ili krupnijom čipkom, perlicama ili šljokicama, tu je sasvim nepotrebno dodavati bilo što. Jednostavne kreacije možete osvježiti sa više komada nakita – savjetuje Koljenšić. Budući da se posljednjih godina mala matura gotovo izjednačila sa velikom, te da je mala razlika između haljina, obuće i šminke, naše sagovornice ističu da nije neophodno izlaziti iz svojih i tr-ati u susret godinama koje će tek doći.

- Treba da budu svjesne svojih godina, što znači da polumaturantkinje ne smiju da liče na maturantkinje. Jesam za to i da obuju štikle, ali nikako za dekolte i prekratke haljinice. Ne smije se pretjerivati sa šminkom i frizurom. Predlažem nježne boje, sve nijanse roze, plave, tirkizne – odnosno boje koje će istaći njihovu mladost i ljepotu i učiniti da se osjećaju kao princeze – kazala je Koljenšić.

Bobar dodaje da djevojčice nemaju izgrađen stil, te da šetaju kroz modu. - Ne znaju kako treba da izgledaju taj dan, misle da treba da pretjeraju sa šljokicama da bi zasijale. Veoma se trudim oko izbora materijala kada su u pitanju kratke haljinice i da boje i print priliče njihovim godinama – kazala je Bobar. 

MATURANTI/MUŠKARCI

Svečano oblačenje za muškarce nije toliko komplikovano kao za djevojke, ali se, naravno, očekuje i da momci zablistaju na maturskoj večeri. Koljenšić kaže da je sa njima najlakše sarađivati.

- Mladići uvijek znaju što žele. Ja sam uvijek za nešto neobično i drugačije, kada su mladići u pitanju. Međutim, to ne znači da treba obući nešto što nije prikladno situaciji. Odijela su nešto provjereno i elegantno, bez obzira na boju. Ali ako to odijelo bude od brokata, onda će sigurno biti drugačiji. Kada su u pitanju polumaturanti, uvijek predlažem džins u kombinaciji sa košuljom ili sakoom. Takođe, starkama dajem zeleno svjetlo, ukoliko se dobro ukombinuju uz garderobu – ističe Koljenšić.

Bobar navodi da podržava mišljenje da za svečane prilike treba izgledati svečano. - Stil i energija je ono što dolazi do izražaja. Savjet za sve maturante je: Nije poenta takmičiti se i upoređivati sa drugima, da li je nečija haljina ili odijelo ljepše ili kvalitetnije, poenta je ,,budi svoj“ i tu nema greške – zaključila je Bobar. 

Portal Analitika