Abiznis

Privrednici Crne Gore i Mađarske: Značajne mogućnosti za saradnju

  Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Mađarske organizovala je forum privrednika dvije zemlje.
Privrednici Crne Gore i Mađarske: Značajne mogućnosti za saradnju
Portal AnalitikaIzvor

Predstavila su se vodeća mađarska preduzeća iz oblasti projektovanja, trgovine i izvođenja radova u oblasti vodosnabdijevanja, upravljanja otpadom, otpadnim vodama i zaštite životne sredine (obnovljivi izvori energije, upotreba biomase, energetska efikasnost). U radu je učestvovalo oko pedeset predstavnika kompanija iz dvije države.

Rukovodilac Sektora za međunarodne odnose Privredne komore Željko Baltić kazao je da ovakvi razgovori otvaraju novi prostor za razvoj i podizanje na viši nivo saradnje dvije drzave u oblasti vodoprivrede i komunalne privrede, posebno ako se ima u vidu činjenica da Crnu Goru očekuje otvaranje poglavlja 27. pregovora sa EU jedno od najkompleksnijih u integracionom procesu, i u tom kontekstu značajne aktivnosti na ovom planu.

Forum je ocijenio kao još jednu u nizu prilika za razmjenu iskustava, upoznavanje sa savremenim načinima tretmana voda i upravljanja otpadom, odnosno traženje odgovora na pitanja kako kvalitetno planirati komunalnu infrastrukturu i njome upravljati.

- Kada se govori o stanju komunalne privrede, u prethodnom periodu su uložena značajna sredstva u ovu djelatnost, kroz rješavanje problema infrastrukture i to: vodosnabdijevanja, regulacije otpadnih voda, sanitarnih deponija i reciklažnih centara. No  i pored toga, prostora za dalje unapređenje ima u svim segmentima – ocijenio je Baltić.

U periodu od 2006. do 2016. godine u dijelu vodosnabdijevanja izgrađeno je i rekonstruisano 150 km vodovodne i 155 km kanalizacione mreže, a u toku je izgradnja još 35 km.

- Međutim, ono što predstavlja veliki problem su gubici na mreži, koji su nešto iznad 65%, što istovremeno predstavlja značajnu prepreku ekonomičnog i efikasnog poslovanja vodovodnih preduzeća. Ova činjenica jasno ukazuje na neophodnost dodatnog angažovanja na smanjenju gubitaka na vodovodnim mrežama u svim opštinama i potrebu izrade adekvatnih sanacionih i planova modernizacije – rekao je on.

Govoreći o saradnji sa Mađarskom, on je naveo da je riječ o značajnom spoljnotrgovinskom partneru Crne Gore koja je u 2017. godini bila treća na listi zemalja izvoza poslije Srbije i Bosne i Hercegovine. Posljednje dvije godine obim robne razmjene između Crne Gore i Mađarske ima rastući trend, što je posljedica rasta izvoza aluminijuma na tržište Mađarske.

Crna Gora i Mađarska su u 2017. godini ostvarile ukupnu robnu razmjenu od 52,6 mil. eura, što je manje za 3,0% u odnosu na 2016. godinu. Od toga, crnogorski izvoz u Mađarsku iznosi 31,6 mil. eura, što je 9,4% manje u odnosu na prethodnu godinu, dok je uvoz iznosio 21,1 mil. eura, i veći je 0,9%. U robnoj razmjeni sa Mađarskom ostvaren je suficit u iznosu od 10,5 mil. eura.

U razmjeni roba između Crne Gore i Mađarske u periodu januar-februar 2018. godine je ostvaren suficit u iznosu od 4,4 mil. eura, a ukupna razmjena je iznosila 9,2 mil.eura i bilježi rast od 9% u odnosu na isti period 2017.godine. Izvoz je iznosio 6,8 mil.eura i veći je 16,7%, dok uvoz od 2,4 mil.eura bilježi smanjenje od 7,8%.

Crnu Goru je u 2017. godini posjetilo 27.184 turista iz Mađarske ili 36,5% više u odnosu na 2016.godinu, koji su ostvarili 137.272 noćenjašto predstavlja rast od 32,4%  u odnosu na godinu ranije.

Ukupne investicije iz Mađarske u periodu od 2007. do 2017. godine iznose 202,5 mil. eura. Najviše je investirano tokom 2010.godine 36 miliona eura i 2016. godine 34,4 miliona eura.

Zoltan Časar,zamjenik ambasadora Mađarske u Podgorici, ocijenio je da su Crna Gora i Mađarska bogate vodama i ocijenio da taj značajni privredni resurs moraju iskorisiti.

Predstavnica Ministarstva održivog razvoja i turizma Snežana Didanović kazala je da su uloženi velika energija i sredstva iz različitih izvora u ovu oblast navodeći kao partnere KfW banku, EIB i EBRD.

- Mađarske kompanije iz ove oblasti su više nego dobrodošle jer Crna Gora razmatra partnerstva za realizaciju budućih projekata – rekla je ona.

Sugerisala je mađarskim kompanijama da prate tendere koje će naša država raspisivati, te je kao dobar primjer ukazala na saradnju sa Slovenijom u ovoj oblasti koja je finansirala 10 projekata sa do 50 odsto vrijednosti, dok je ostatak pokrivan iz kapitalnog budžeta Crne Gore.

Kao buduće projekte navela je investicije u komunalnu infrastrukturu u Ulcinju, Danilovgradu, Podgorici, Rožaju, Kolašinu, Plavu.

 

 

Portal Analitika