Svijet

U Sjevernoj Koreji oduševljeni, u Južnoj ipak oprezni

Na sjeveru oduševljenje, a na jugu ipak prisutan oprez. Nakon istorijskog susreta kojim je okončan rat između dvije Koreje, i dalje nije u potpunosti jasno postoje li prikriveni motivi Kim Džong Una za ovakav zaokret i otvaranje prema svijetu.
U Sjevernoj Koreji oduševljeni, u Južnoj ipak oprezni
N1Izvor

U Sjevernoj Koreji vlada oduševljenje nakon istorijskog samita na kojem je najavljen novi početak mira nakon 65 godina Korejskog rata. Rekacije sjevera moguće je čuti isključivo putem jednog medija – državne televizije.

“Obje strane bile su vrlo iskrene i ozbiljne kada se govorilo o pitanjima zajedničkog interesa, poboljšanju odnosa sjevera i juga, osiguravanju mira na korejskom poluostrvu i denuklearizaciji poluostrva”, navela je voditeljka sjevernokorejskih vijesti Ri Čun He.

S druge strane, u Južnoj Koreji, postoje sumnje u iskreni angažman Sjeverne Koreje kada je u pitanju odustajanje od nuklearnog oružanja.

“Ovaj samit zapravo se uopšte ne odnosi na denuklearizaciju Sjeverne Koreje. Sporazum dvojice čelnika samo je dokument u kojem stoji da će Južna Koreja dati bilo što Sjevernoj Koreji, uključujući i novac. Mislim da je to jedan od razloga zašto stanovnici Južne Koreje ne mogu prihvatiti takav sporazum”, kaže stanonik juga, Li Đi Sung.

I dok svijet mahom aplaudira sporazumu, oprez je i dalje prisutan. Iz Australije, dan nakon pomirenja, stiže najava o slanju vojnih aviona koji će nadzirati sjevernokorejske brodove za koje se sumnja da prenose zabranjen teret.

“Naš vojni avion nadziraće brodove kako bi se poštovale sankcije UN-a. To je dio naše saradnje s partnerima i vrlo je važno da to bude učinjeno”, rekao je australijski premijer Malkolm Turnbul.

Mnogi zasluge za ovaj istorijski trenutak pripisuju američkom predsjedniku Donaldu Trampu koji je najavio da će bez obzira na novonastalu situaciju, i dalje pritiskati Pjongjang putem sankcija koje su nametnute s ciljem zaustavljanja daljih nuklearnih testiranja i naoružanja. Mirovni sporazum trebalo bi da bude potpisan do kraja godine.

Portal Analitika