Region

Tužilaštvo predlaže pritvor za Dudakovića

Tužilaštvo BiH uputiće Sudu BiH predlog za određivanje mjere pritvora ratnom komandantu Petog korpusa Armije BiH Atifu Dudakoviću i još 12 osoba, koji su uhapšeni zbg sumnje da su počinili ratni zločin nad Srbima, kao i nad bošnjačkim civilima i pripadnicima armije nekadašnje Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna".
Tužilaštvo predlaže pritvor za Dudakovića
N1Izvor

Mjere pritvora su predložene zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Uhapšeni ratni komandant Petog korpusa Armije BiH i još 12 osoba Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine nad srpskim civilima i vojnicima tokom operacije "Sana" u zapadnokrajiškim opštinama u jesen 1995. godine, ali i nad bošnjačkim civilima i pripadnicima armije nekadašnje Autonomne pokrajine "Zapadna Bosna", koji su bili lojalni Fikretu Abdiću.

Iz Tužilaštva BiH su potvrdili da je hapšenju prethodila dugotrajna istraga, tokom koje je saslušano je više stotina svjedoka i prikupljeno nekoliko stotina komadadokaznih materijala, uključujući arhivske dokumente, video-snimke, kao i dokazne materijale vezane za ekshumacije.

Foto: Kurt SCHORK/AFP

Portal Analitika