Abiznis

Isporučiće 400 tona pilećeg mesa na crnogorskom tržištu

U nikšićkoj kompaniji Monteživ proizvodni kapaciteti su skoro u potpunosti uposleni, a do kraja godine planira se isporuka oko 400 tona pilećeg mesa, isključivo na crnogorskom tržištu, saopštili su njeni predstavnici.
Isporučiće 400 tona pilećeg mesa na crnogorskom tržištu
Mina businessIzvor

Riječ je o najvećem privatnom preduzeću u Crnoj Gori koje se bavi proizvodnjom i obradom svježeg pilećeg mesa, registrovanog kao Novi Monteživ, u koji je holandski investitor, Cornelis Spil, u decembru 2015. godine uložio oko 1,5 miliona eura.

Izvršni direktor Monteživa, Ranko Perućica, rekao je agenciji Mina-business da u kompaniji očekuju dupliranje prodaje i da se taj optimizam zasniva na uvjerenju da je tržište prepoznalo visoki kvalitet pilećeg mesa iz te fabrike.

”Ove godine očekujemo da ćemo plasirati oko 400 tona mesa, isključivo na crnogorskom tržištu. Riječ je o visokokvalitetnom mesu, bez dodate vode. Piliće hranimo najkvalitetnom hranom, bez dodatnih genetski modifikovanih žitarica, što nas odvaja od konkurencije na tržištu”, kazao je Perućica.

Za duplo planirano povećanje prodaje, pomoći će im, kako očekuju u kompaniji, ljetnja turistička sezona, odnosno period od kraja aprila do kraja septembra.

„To je period kada moramo biti spremni i sa kapacitetima i redovnim isporukama kako bi ispoštovali kupce”, poručio je Perućica.

Godišnji kapacitet Monteživa, pri punoj proizvodnji, je oko 330 hiljada tovnih pilića ili oko 600 tona svježeg mesa.

”Monteživ ima osam farmi kapaciteta sedam hiljada pilića, što je 56 hiljada u turnusu, a trenutno se radi sa 90 odsto kapaciteta. Spremamo se za sezonu koja već počinje i u ovoj godini očekujemo da ćemo ostvariti veliki rast prodaje u odnosu na prošlu, kada je kupcima isporučeno oko 210 tona mesa”, rekao je Perućica.

Prioriteti za isporuku mesa, kako je naveo, bile su mesare, hoteli visoke kategorije, restorani, a dobru saradnju kompanija ima i sa trgovinskim lancima, kao i manjim prodajnim objektima.

Za sada su, kako je kazao Perućica, zadovoljni.

”Planiramo i proširenje kapaciteta, a računamo i na iPARD program koji je raspisalo Ministarstvo poljoprivrede, a odnosi se na primarnu proizvodnju, odnosno farmu. Namjeravamo da uradimo remont cjelokupne opreme, automatizujemo skoro u potpunosti kompletnu farmu”, saopštio je Perućica.

Prema njegovim riječima, plan im je da nakon tih investicija pokrenu postojeću fabriku za proizvodnju stočne hrane u kojoj je neophodno odraditi remont, kao i da izgrade novu farmu.

Na novoj farmi će se, kako je objasnio, podizati matično jato i obavljati proizvodnja oplođenih jaja instaliranjem inkubatorske stanice za proizvodnju jednoddnevnih pilića.

„Pred nama je veliki broj projekata, idemo korak po korak i nadam se da ćemo za par godina uspjeti da ostvarimo sve što je zacrtano“, rekao je Perućica.

Najveći problem Monteživa je uvozno meso, koje je, kako tvrdi, veoma lošeg kvaliteta i u njemu se nalazi velika količina vode.

„Ovih dana počinjemo veliku kampanju koja će biti pod sloganom Kupujmo pileće meso, a ne vodu. To je neophodno da bi se svijest ljudi promijenila, jer nije sve u cijeni. Kada se uporedi uvezeno meso ko zna sa kog tržišta i taj procent vode koji se nalazi u njemu, onda cijena piletine iz naše fabrike ispada povoljnija. A da ne govorimo kakvo meso prvenstveno jedu djeca”, upozorio je Perućica.

On je naveo da kvalitet piletine brenda Monteživ iz Nikšića ne može bii doveden u pitanje.

”Potvrda tome su i analize koje redovno radimo i dostupne su svakom našem kupcu od dolaska jednodnevnih pilića, tokom tova i klanja, kao i nakon toga. Našu proizvodnju od početka prati izuzetan stručnjak za oblast živinarstva Husag Gabor”, dodao je Perućica.

Problem je, kako smatra, što se dosta kompanija rukovodi prvenstveno cijenom, dok u Monteživu pokušavaju da sa akcijama, analizama i dokazima o dodatoj vodi u uvoznom mesu ukažu na razliku između proizvedenog u toj fabrici i uvezene piletine.

”O kolikim količinama je riječ, najbolje pokazuje podatak da se za godinu uveze u vrijednosti oko 36 miliona eura, što je veoma velika cifra”, saopštio je Perućica.

Na pitanje planiraju li u Monteživu proširenje na strano tržište, Perućica je odgovorio potvrdno i ukazao na opterećenja koja imaju zbog izvoznih dozvola. Radi se o velikoj proceduri kada je u pitanju saradnja sa Upravom za bezbjednost hrane i institucijama iz Evropske unije (EU).

„Neophodan je znatan vremenski period da se pileće meso prvo stavi na listu dostupnih proizvoda iz EU, a potom slijedi i ostala procedura. To je dugotrajan i težak proces, ali radimo i na tim planovima. Kada je riječ o izvozu u region, prepreka nemamo i već imamo ostvarene kontakte, mada se isključivo za sada baziramo na domaće tržište”, rekao je Perućica.

Kada je riječ o potraživanjima u Monteživu nema velikih problema, jer kašnjenja u plaćanju nijesu velika i saradnja sa kupcima je zadovoljavajuća.

U Monteživu su zaposlena 24 radnika, ali uprava planira da kroz proširenje proizvodnje poveća i broj zaposlenih na farmi i klanici.

Plate se izmiruju redovno, svakog posljednjeg dana u mjesecu, što je po ocjeni Perućice, rijetkost u Crnoj Gori.

Redovno izmiruju i sve obaveze prema dobavljačima, Opštini i državi i za sada je ”sve po planu”.

Kupoprodajni ugovor za Novi Monteživ, kako je registrovan, potpisan je 18. decembra 2015. godine, kada je investitor iz Holandije postao stoprocentni vlasnik zemljišta, svih objekata, opreme i brenda naziva Montežeiv.

Perućica je podsjetio da je početak procesa realizacije, remonta opreme, rekonstrukcije objekata tekao duže od planiranog, zbog velikih problema u otpočinjanju posla, i sporova oko zahtjeva da novi vlasnik plati dugovanja prethodne firme za struju i vodu.

”Trebalo je da startujemo u aprilu, ali počelo se tek u oktobru 2016. godine. Prva isporuka mesa bila je krajem novembra i počeli smo u najgorem periodu godine, ali smo uspjeli da se održimo, poslujemo i proširujemo kapacitete”, zaključio je Perućica.

Foto: posao.crna.gora.me

Portal Analitika