Region

Duduković bespotrebno ponižen

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović smatra da je hapšenje bivšeg komandanta Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića osumnjičenog za ratni zločin, "bespotrebno ponižavanje ljudi koji su tokom višegodišnje istrage bili dostupni istražiocima i redovno se odazivali na sve njihove pozive".
Duduković bespotrebno ponižen
N1Izvor

"U potpunosti smo opredjeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali od pravosudnih institucija BiH očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti istorijske činjenice i karakter rata u BiH", navodi se u saopštenju iz Izetbegovićevog kabineta.

U kabinetu izražavaju uvjerenje da će Dudaković i pripadnici Petog korpusa, poštujući pretpostavku nevinosti, u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret.

Pripadnici Sipe jutros su uhapsili bivšeg komandanta  Armije BiH Atifa Dudakovića i još nekoliko osumnjičenih za ratne zločine počinjene nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima 1995. na području zapadnokrajišnih opština, kao i bošnjačkih civila, pripadnika Autonomne pokrajine Zapadna Bosna tokom 1994. godine.

Portal Analitika