Preduzetništvo

BOKAN: Budimo pokretači promjena

Priznanja najuspješnijim menadžerima i preduzetnicima u 2017. godini, uručena su danas na svečanoj ceremoniji Asocijacije menadžera Crne Gore (AMM - Association of Montenegrin Managers) u podgoričkom hotelu "Hilton". 
BOKAN: Budimo pokretači promjena
Portal AnalitikaIzvor

Dobitnik nagrade za menadžera godine u velikim preduzećima i akcionarskim društvima, direktor kompanije „VoliDragan Bokan, kazao je da je počastvovan priznanjem koje dolazi od kolega iz struke.

Neću reći ništa novo kad kažem da je ključna riječ za uspjeh – odgovornost. Odgovornost prema poslu koji radimo, prema ljudima koje zapošljavamo, prema poslovnim partnerima, državi, porodici, i – u krajnjoj liniji – odgovornost prema sebi. Odgovornost da svi naši poslovni projekti budu zasnovani na moralnim i realnim osnovama“, istakao je on nakon što mu je uručeno priznanje.

Bokan je ocijenio da pokretanje poljoprivredne proizvodnje može dati veliki podstrek crnogorskoj privredi.

Komapnija 'Voli' kroz poljoprivredno dobro u Šaskom polju, u opštini Ulcinj, pokreće i taj segment poslovanja, duboko vjerujući da Crna Gora ima potencijala da odgovori svim zahtjevima kvalitetne proizvodnje, s posebnim akcentom na organsku proizvodnju“, naglasio je on.

Direktor „Volija“ smatra da naša država mora raditi na formiranju kvalitetnih kadrova. Potrebno je, kaže on, dati šansu mladima da se ostvare kroz rad, edukaciju i poslovnu satisfakciju, kako bi bili nosioci budućih uspjeha i siguran oslonac biznisa.

Bokan je, na kraju, poručio kolegama menadžerima da ujedine svoja znanja i iskustva, bez želje za nadmetanjem, jer, prema njegovim riječima, „prostora za uspjeh ima za sve“.

Budimo pokretači promjena ne samo s ciljem uspješnog razvoja na nivou naših kompanija, već i kao pouzdan partner našoj državi“, zaključio je on.

2604bokan

Menadžerka godine u kategoriji srednjh preduzeća, izvršna direktorica cetinjske firme „GlosarijMirjana Mijušković, smatra da je priznanje AMM-a velika obaveza i još veći podsticaj za njen budući rad.

Direktor firme „Montemaks Control & LogisticsRadovan Radulović, kojem je pripalo priznanje za najboljeg menadžera malih preduzeća, ocijenio je da dobar menadžer ima svoj san, a da ga najbolji živi.

Džemal Ravija, direktor veterinarske ustanove „Veterinum“ iz Ulcinja, kojem je uručena nagrada za najboljeg menadžera u mikro preduzećima, rekao je da to priznanje ne pripada samo njemu, već i njegovim saradnicima, zaposlenima i porodici.

2604dzemalravija

Mladi menadžer godine, direktor „VeletexaMiloš Golubović, kazao je da je za mlade preduzetnike važno da uče, naglašavajući da od svojih mentora – članova porodice – uči cijeli život.  

Nagrada za najboljeg menadžera u kategoriji preduzeća koja su u većinskom državnom vlasništvu uručena je direktoru Radio-difuznog centra Slobodanu Stanišiću, koji je kratko naveo da je to priznanje satisfakcija za prethodni i podstrek za budući rad.

Najuspješniji menadžer u državnim i javnim institucijama, direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša, smatra da je priznanje AMM-a potvrda, kako navodi, ispravne politike institucije na čijem je čelu.

Nagrada za životno djelo pripala je Miodragu Gomilanoviću, nekadašnjem ministru energetike, koji je poručio menadžerima da svoje napredovanje realizuju postepeno, te da u karijeri koriste i pozitivna i negativna iskustva.

2604miodraggomilanovic

Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica (UDG) uručena je nagrada za najbolju obrazovnu instituciju menadžera. Dekanica tog fakulteta, Maja Drakić-Grgur, kazala je da se na studijama te ustanove razvija karakter studenata.

A to nam je najviše nedostajalo: da obrazujemo menadžere koji će u pravom momentu donijeti pravu odluku“, navela je ona.

Predsjednik AMM-a Budimir Raičković, rekao je na početku današnje svečanosti da su pokazatelji ekonomskog rasta u 2017. išli u pozitivnom smjeru, da je ambijent za poslovanje bolji nego prethodnih godina, ali da nije ni izdaleka onakav kakvim ga privrednici priželjkuju.

Posebnu pažnju želim da skrenem na suštinsku potrebu da imamo stabilne i predvidljive uslove poslovanja, ne za jednu već za više godina. To je preduslov da kompanije mogu planirati i ostvarivati rezultate na duži rok. Kvalitetna zakonska rješenja i pojednostavljivanje procedura u njihovoj primjeni, uz stimulaitvnu i stabilnu poresku politiku, predstavljaju ambijent privlačan za investiranje i generisanje privrednog rasta“, podvukao je on.

2604menadzeri2

Ministar poljoprivrede Milutin Simović, ocijenio je da su menadžeri pokretačka snaga crnogorske ekonomije.

Vaša znanja, vještine i iskustva morate svakodnevno da dokazujete u otvorenoj tržišnoj utakmici, u kojoj učestvuju i globalni igrači. Vaši rezultati – ostvareni u takvim uslovima – imaju još veći značaj. Otvorena tržišna ekonomija Crne Gore ima brojne izazove za menadžere – i u privatnom i u javnom sektoru. Zadovoljstvo mi je što se danas obraćam vama, koji u izazovima prepoznajete mogućnosti da obezbjedite sigurnu i uspješnu perspektivu za vaše kompanije i institucije“, rekao je Simović, poručivši da će Vlada, zajedno s preduzetnicima, nastaviti da gradi društvo u kojem će svako imati priliku da uspije, u kojem će naporan rad biti nagrađen, a pomoć biti na raspolaganju onima kojima je potrebna.

Svečanosti u hotelu „Hilton“ su, osim najuspješnijih privrednika i predstavnika javnog sektora, prisustvovali predsjednici asocijacija menadžera regiona, ambasadori i drugi predstavnici diplomatskog kora zemlja regiona, EU, Turske i SAD-a.

Portal Analitika