Društvo

Medenica traži od medija i NVO da se uzdrže od miješanja u sudske procese

Crnogorski sudovi su lani primili 101. 644 predmeta, od čega su završili 70 procenata, izjavila je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na današnjoj konferenciji za novinare.
Medenica traži od medija i NVO da se uzdrže od miješanja u sudske procese
Izvor

Kako je pojasnila, broju nezavršenih predmeta doprinio je ogroman priliv predmeta, čak 10.700, Upravnom sudu nakon ukidanja naknada za majke sa troje ili više djece. Priliv predmeta je lani porastao 4,27 odsto.

 

Takođe, samo 0,69 odsto odluka je donijeto van rokova, u čemu su prednjačili Viši sud u Podgorici i Osnovni sud u Herceg Novom.

 

“Od ukupnog broja osuda 41 odsto su bile uslovne, a 30 odsto zatvorske. Samo u dva Viša suda, u Bijelom Polju i Podgorici, izrečeno je 690 godina zatvora”, precizirala je Medenica.

 

Prema njenim riječima, najopterećeniji su osnovni sudovi u kojima sudije imaju između 850 i 900 predmeta.

 

“Viši sudovi su završili 93,44 odsto predmeta. Privredni sud je sa samo 16 odsto nezavršenih predmeta ostvario izvanredan rezultat. Apelacioni sud je završio skoro 74 odsto predmeta, a nezavršena su 643 predmeta. Vrhovni sud je završio svaki predmet iz prethodne godine, a bilo ih je ukupno 4,683”, navela je Medenica.

 

Ona je dodala da su, zahvaljujući pooštravanju kaznene politike, određene zatvorske kazne za polovinu krivičnih djela iz oblasti porodičnog nasilja.    

 

Medenica je na pitanje o mogućoj blokadi izbora novih članova Sudskog savjeta ponovila da očekuje da će dvotrećinska većina u parlamentu biti obezbjeđena nakon pregovora Venecijanske komisije i opozicije u maju.

 

“Mi već biramo članove Sudskog savjeta. Venecijanska komisija je najavila dolazak u maju i očekujem da oni naprave neki kompromis sa opozicijom, jer će u suprotnom doći do blokade”, kazala je Medenica.  

 

Ona je ponovila da mediji i civilni sektor ne treba da se miješaju u rad sudova.

Portal Analitika