Društvo

Originalni falsifikat

Bilbordi koje je protekle sedmice, na magistrali od Svetog Stefana do centra Budve, postavio opštinski Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu sadrže obilje istorijski netačnih podataka upakovanih u prizemne političke poruke, ističe se u nizu reakcija pojedinih nevladinih organizacija i političkih stranaka
Originalni falsifikat
Nova PobjedaIzvor

- Bilbordi kojima se veliča stogodišnjica navodnog „oslobođenja“ grada, samo su mali dio provokatorskog posla koji dio opozicije, uz prećutnu saglasnost ostalih, pokušava da sprovede u godini kada se navršava pun vijek od pokušaja da se zatre crnogorska država i crnogorsko ime – rečeno je Pobjedi iz budvanskog odbora DPS-a. Oglasni prostori na kojima su postavljeni sporni plakati su vlasništvo firme ,,Mediteran reklame“ koja je u stoprocentnom vlasništvu Opštine Budva, a pokrovitelj cjelokupne manifestacije, kako je zapisano u dnu jedne slike, je -Turistička organizacija Budve.

Bilbordi na kojima je naslikana srpska vojska koja je na Mitrovdan 1918. godine, kako kažu njihovi autori, oslobodila Budvu, postavljeni su kao dio obilježavanja stogodišnjice oslobođenja te opštine.

OSLOBAĐANJE

Na slikama koje dominiraju uz magistralu nalazi se, između ostalog, fotografija srpske kraljevske vojske, sa natpisom „Sto godina ponosa i slave 2018“. Uz napomenu: „Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva“. Budvanski odbor DPS-a poručio je da je „sadržaj bilborda istorijski netačan“.

- Nikakvog „oslobađanja“ nije bilo, jer u trenutku kada je ondašnja srpska vojska ušla u Budvu (i Crnu Goru), u njoj nije bilo nijednog austrougarskog vojnika. Jasno je da takve provokacije u današnjoj Crnoj Gori, posebno nakon Nije čudno što su bilbordi u Budvi izazvali žestoke reakcije i što se traži da ih inspekcija ukloni: Odbor za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu ,,oplemenio“ istoriogra ju do sada nepoznatim podacima: da su Nikola I Petrović Njegoš i Petar I Karađorđević bili srpski kraljevi 1918. godine i da je srpska vojska u Budvi vodila krvavu bitku sa Austrougarima iako od njihovih trupa nije bilo ni traga ni glasa obnove crnogorske državne nezavisnosti 21. maja 2006. godine, nemaju nikakvo utemeljenje, još manje plodno tlo na kojem bi se primile – kažu u Odboru DPS-a, naglašavajući da zabrinjava ,,potpuni izostanak reakcije lokalne vlasti i institucija, ako ni zbog čega drugog, ono zbog čuvanja ugleda države Crne Gore i njene bogate slobodarske i antifašistič- ke tradicije“. Reakcije iz opštine nije bilo na brojne upite Pobjede.

Predsjednik opštine Budva Dragan Krapović nije juče želio da za naš list komentariše postavljanje bilborda povodom stogodišnjice oslobođenja Budve, jer je bio na putu. Više puta smo kontaktirali predsjednika Skupštine opštine Đorđa Vujovića, ali njegov telefon bio je isključen. Izvjesno je, međutim, da je opštinska vlast donijela odluku o formiranju Odbora za obilježavanje stogodišnjice oslobođenja Budve u Prvom svjetskom ratu na čijem se čelu nalazi Marko Bato Carević, koji bi, po slovu koalicionog ugovora, trebalo da bude budući predsjednik opštine Budva. U izjavi za medije Carević je pojasnio da nema razloga za uznemirenje javnosti, te da je cilj Odbora da ,,upozna javnost sa manje poznatim pričama o običnim junacima, vanvremenskim herojima, našim precima koji u cilju pobjede nijesu žalili svoje živote...“

Opširnije u Pobjedi

Portal Analitika