Komentar

Zašto je Đukanović ubjedljivo pobijedio?

ETO, vaši politički rivali, samozvani zavjetnici demokratije, nemadoše čojske „potke“ a ni političke kulture, da vam čestitaju ubjedljivu pobjedu. Zbog Zlobe, nerazumijevanja ili, nedaj Bože, zbog utilitarističkog podaništva u službi anticrnogorske ideologije? Za poraz traže trivijalne razloge. Te zarobljena Država, te privatna….Pa krađe? Pa kupovina glasova… Deža vi!
Zašto je  Đukanović ubjedljivo pobijedio?
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Mihailo TERZIĆ

Nikako da pogode i shvate, da je Crna Gora odabrala Vas. Još prije Referenduma. Onda kada je nagomilana kolektivna energija brojnih generacija u istorijskom trajanju , u jednom istorijskom trenutku, osjetila šansu da se oslobodi vazalstva i zadavljujućih  bratskih zagrljaja.

Odabrala je VAS da usmjeravate tu energiju u funkciji samostalnosti i slobode Crne Gore. U korist građana Crne Gore, da kvalitetnije i slobodnije žive. Da, pomoću nje, oslobodite i one građane koji su  politički zatočeni vazalstvom. Ali i da, pomoću  te snage, oslobodite Crnu Goru od političkih kočničara, plaćenih janičara, kojima je obećano da vladaju samo vazalnom državom. Da riješite problem duhovno-političkog zagađivača u crnogorskom prostoru.

Ponovo vam je patriotska Crna Gora  povjerila mjesto Gospodara Crne Gore.

Valja razmisliti, kako najuspješnije iskoristiti tu akumuliranu  Slobodarsku i Čojsku snagu. Koliko je ona u funkciji jačanja imuniteta državnog identiteta Crne Gore? Da li sa tom energijom treba da upravlja patriotska meritokratija ili utilitaristička partijska birokratija?

miloglAkumulirana kolektivna snaga: Više od jedne decenije Vi ste i naredbodavac i računopolagač  te akumulirane kolektivne snage.  Njen glavni rizničar injen Sluga. Odgovorni ste pred istorijom Crne Gore i pred svevremenskom slobodarskom tekovinom države, da se ta energija nasleđa umnožava i jača a ne da slabi. Da se angažuje, da građani žive u ambijentu koji ih ne otuđuje nepravdom nego oplemenjuje boljim, kvalitetnijim i sigurnijim životom.

Građane više pogađa nepravda nego nemanje. Građani su zbunjeni činjenicom da mafijaštvo i laka zarada pojedinaca sve više postaju željeni obrazac mentaliteta. Zato im još teže pada, stanje nezaposlenosti, malih zarada i nepostojanje pravnog reda i vladavine prava.

Patriotizam je dvosmjernavrijednost.

 Kolektivnu patriotsku dužnost građani Crne Gore više od jedne decenije troše na Viziju razvoja Crne Gore koju je vaša politička opcija  ponudila. Sa pravom očekuju i patriotski odziv Države prema građanima. Da kvalitetnije žive. Da žive u pravednijem i bezbednijem društvu. Da funkcioniše pravni red i vladavina prava. Da njihov rad ne otuđuju oni koji su protiv te Vizije i koji su stalni,čak i legalni, rušitelji te Vizije.

Vi ste se, ponovo izborili da kao Gospodar Crne Gore budete Sluga svim njenim građanima.

Vjerujem, da je ukus  šampanjaca, ovog puta, bio gorči, od onog, od prije više od jedne decenije?

Metaforički rečeno, postavili ste nove temelje i jaku armaturu i sljeme,obnovljenoj crnogorskoj državi.Prijemom u NATO savez obezbijedili ste  sigurnu gradnju. Svijet i region se dive toj konstrukciji. Predstoji da se ona dovrši i pretvoriti u prijatan i siguran Dom svim građanima CG.

I onima iz pozicije i onima iz Ustavne opozicije.

terzicVladavina prava: Najpouzdaniji neimari za takav Dom je vladavina PATRIOTSKIH MERITOKRATA.

Prethodno se treba osloboditi Lomehuzovih buba koje, subverzivnim hodom kroz institucije postojećeg sistema, slabe identitetski imunitet države Crne Gore. Treba uspostaviti pravni i društveni ambijent u kome neće uspijevati lumpenkratija i kleptokratija.

Potrebno je pokrenuti proces normativne integracije, da se pravni red iz pravnih akata useli u kolektivnu i pojedinačnu svijest građana. Umjesto  anomije  mora se podsticati proces afirmisanja hijerarhije pravih moralnih vrijednosti, dostojnih crnogorske tradicije.

 Mora se obnoviti svetost crnogorske Riječi.

Nosioci tih procesa ne mogu biti  neznalice, špekulanti i partijski poslušnici.

Arapska mudrost kaže, „Pobjeda nad slabim slična je porazu“. Zbog toga je Vama ova pobjeda teža, nego što je  politički poraz vašim protivnicima.

Treba učiniti poseban napor da izborno političko nadmetanje u Crne Gore bude praznik demokratije, kada se budu takmičili različiti metodi i sadržaji za ostvarivanje istog- ustavnog cilja i zajedničke Vizije za napredak Crne Gore.

 

Portal Analitika