Društvo

Tunel „plivao“ u podzemnim vodama Bjelasice

Ogromne količine podzemnih voda zaustavile su radove na probijanju tunela kroz Bjelasicu, koji je građevinski najzahtjevniji dio budućeg puta Kolašin – Berane preko ove planine.
Tunel „plivao“ u podzemnim vodama Bjelasice
PobjedaIzvor

Kako je za Pobjedu kazao Savo Parača, direktor Direkcije za saobraćaj, na dijelu trase proboja tunela, koji je inače geološki složen, pojavila se velika količina vode i to 70 do 80 litara u sekundi. U Direkciji su sigurni da će na pravi način odgovoriti ovoj građevinskoj neizvjesnosti i da će radovi biti nastavljeni.

Savo Parača ističe da je dalji nastavak radova sa ovolikom količinom vode bio rizičan za radnike i da su se radovi morali privremeno obustaviti.

– Na ovom dijelu trase je izuzetno komplikovana geološka situacija. Koristili smo tehnologiju takozvanog „cijevnog štita“ koja je tehnološki zahtjevna i složena. Kada se pojavila voda i to skoro 80 litara usekundi, radove smo privremeno obustavili i angažovali stručne ekipe za dodatna ispitivanja geologije ovoga područja. Stručne analize su pokazale da se unutar planine, na prostoru u blizini trase tunela, pojavilo nekoliko rasjeda iz kojih se pune „džepovi“ podzemnih voda.

– Bjelasica je poznata kao planina koja ima dosta vode unutar sebe. Toliko planinskih jezera, lokalitet koji se zove Jezerine i koji podsjeća da je i tu nekada bilo jezero. Bilo je tokom posljednjih mjeseci dosta kišnih padavina, a uz to je ovih proljećnih dana sa skoro ljetnjim temperaturama intenzivirano topljenje snijega, kojeg je na Bjelasici na pojedinim mjestima još preko metra. Sve je to višestruko povećalo količinu podzemnih voda, koje projektna geološka istraživanja nijesu mogla predvidjeti – objasnio je Parača.

On je kategoričan da će stručne ekipe Direkcije za saobraćaj koje su svakodnevno na terenu naći rješenje da se radovi nastave što prije.

(opširnije u Pobjedi)

Portal Analitika