Politika

Rudović: Očekivano se postavlja pitanje odgovornosti lidera

 Potpredsjednik GP URA Neđeljko Rudović ocijenio je u izjavi za Pobjedu da razloge opozicionog neupsjeha na predsjedničkim izborima treba tražiti i u neiskrenoj saradnji partija kada je u pitanju dogovor o kandidaturi Mladena Bojanića.
Rudović: Očekivano se postavlja pitanje odgovornosti lidera
Nova PobjedaIzvor

- Predsjednički izbori trebalo bi da posluže opoziciji i svima koji žele demokratske promjene da pogledaju istini u oči i pokušaju da pronađu pravi odgovor na pitanje kako se desilo da ovog puta ne glasa preko 40.000 opozicionara. Glasali su na parlamentarnim izborima, sada su ostali kući. Da su se pojavili na biralištima 15. aprila kandidat DPS-a ne bi mogao trijumfovati - ocijenio je Rudović za Pobjedu.

Prema njegovim riječima razlog ne leži dominantno u kandidatu većeg dijela opozicije Bojaniću, nego u partijama koje su ga podržale.

- One evidentno nijesu sprovele kampanju kao što inače rade kada su u pitanju parlamentarni ili lokalni izbori, kada su na tapetu isključivo partijski rejtinzi. Osim toga, nedopustivo kasno je postignut dogovor o kandidatu - rekao je Rudović.

Rudović je saglasan sa konstatacijom da se opravdano postavlja pitanje odgovornosi pojedinih lidera opozicije.

- Sasvim je očekivano što mnogi postavljaju pitanje zašto opozicioni lideri ne stave na dnevni red svoju odgovornost. Jasno je da svaki neuspjeh mora biti predmet poštene analize i da mora imati konsekvence ako se utvrdi da je rukovodstvo napravilo ozbiljne propuste. Što se tiče URA, uložili smo mnogo u dogovor o zajedničkom kandidatu i odrekli se šanse da Abazović, kao jedan od naših najpopularnijih političara uđe u trku. Nažalost, neki drugi subjekti opozicije su bili mnogo manje konstruktivni, što se vidjelo i po ogromnom broju opozicionara koji su ostali kući - ocijenio je Rudović.

Potpredsjednik GP URA smatra da je suštinski uzrok neuspjeha, isti kao i godinama unazad - stalno nadmetanje opozicionih subjekata ko će biti najjači u opozicji.

- Umjesto da se fokusiraju na to kako osvojiti vlast, neki se i dalje bave time kako pobijediti konkurente iz opozicije. Tako se besmisleni rivalitet pretvara u neiskrenu saradnju, kao što je sada bio slučaj sa dogovorom o podršci Bojaniću - zaključio je Rudović. 

Pobjeda

Portal Analitika