Društvo

Krivična prijava protiv Borislava Ćalovića i Đoka Jočića

Advokat Jovan Samardžić podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv predsjednika Stomatološke komore Crne Gore Borislava Ćalovića zbog njegovog protivzakonitog uticaja u procesu formiranja Stomatološke komore Crne Gore i bivšeg predsjednika Ljekarske komore Đoka Jočića zbog zloupotrebe službenog položaja. Samardžić je prijavu podnio u ime 160 crnogorskih stomatologa.
Krivična prijava protiv Borislava Ćalovića i Đoka Jočića
S.G.
S.G.Autor
Izvor

U krivičnoj prijavi u koju je Analitika imala uvid su, zajedno sa obrazloženjem, dostavljeni i brojni dokazi. U obrazloženju se navodi da je sredinom septembra 2016. Jočić donio odluku o formiranju Inicijalne komisije doktora stomatologije sa zadatkom da obavi pripreme za održavanje Osnivačke skupštine Stomatološke komore Crne Gore (SKCG) u sastavu: dr Branko Rašović, dr Borislav Ćalović, dr Nikola Tadić, dr Dejan Mušura, dr Duško Bojanić, dr Novak Popović i dr Jasminka Anđelić.

"Sastav Inicijalne komisije utvrđen je netransparentno, u međusobnom dogovoru dr Borislava Ćalovića i dr Đoka Jočića. Odluka o formiranju Inicijalne komisije doktora stomatologije bila je protivna odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Statuta LJKCG, što je potvrđeno na sjednici LJKCG od 02.03.2018.  kad je poništena, uz obrazloženje da je članom 57 stav 1 Statuta LJKCG propisano da se povremene komisije biraju sa zadatkom da utvrde činjenično stanje, predlože zaključke i preporuke vezano za posebna pitanja iz domena rada LJKCG, pa iz citirane norme proizilazi da pripreme za održavanje Osnivačke skupštine SKCG ne spadaju u pitanja iz domena rada LJKCG, da Inicijalna komisija nije sastavljena u skladu sa članom 57 stav 2 Statuta kojim se propisuje da se povremena komisija formira iz redova članova LJKCG, dok su članovi Inicijalne komisije prestali biti članovi LJKCG stupanjem na snagu Zakona o zdravstvenoj zaštiti, da je Inicijalna komisija imala 7 članova bez učešća sekretara LJKCG, što je u suprotnosti sa članom 57 stav 4 Statuta LJKCG i da je predmetnom odlukom nanesena šteta doktorima stomatologije na način što im je uskraćeno pravo da učestvuju u formiranju SKCG, već je to pravo nezakonito prenešeno na članove Inicijalne komisije", navodi se u obrazloženju krivične prijave.   

Što se tiče Skupštine SKCG, uređivački odbor Biltena SKCG navodi da su „članovi komisije ujedno bili koordinatori za svoj region i predložili članove Skupštine koji su zastupljeni proporcionalno broju stomatologa po određenim opštinama“.

"Prevedeno, članovi Inicijalne komisije postavljali su članove Skupštine SKCG dogovorno, bez sprovedenih izbora. Tako postavljeni članovi Skupštine SKCG na sjednici od 16.12.2016. sami sebi verifikovali su mandate, nakon čega su na prijedlog Inicijalne komisije izabrali sve organe SKCG i postavili dr Ćalovića za predsjednika SKCG, i sve prednje bez Statuta SKCG! Dakle, dr Đoko Jočić i dr Borislav Ćalović oduzeli su pravo glasa i učešća svim crnogorskim stomatolozima u formiranju SKCG, određujući sastav Inicijalne komisije od 7 članova, koja je odredila sastav Skupštine od 31 člana, koja je odredila sastav Izvršnog odbora od 7 članova, koji je odredio dr Borislava Ćalovića za predsjednika SKCG, iako nije postojao niti jedan normativni akt koji propisuje postojanje ovih organa u SKCG! Skupština SKCG sazvana je sa isključivim ciljem da se dr Ćalović postavi za predsjednika SKCG radi sticanja njegovog društvenog položaja i  imovinske koristi od 40.000 eura izraženo u bruto iznosu", precizirano je u krivičnoj prijavi.

Kako se dodaje u obrazloženju prijave, nakon osnivačke Skupštine na kojoj su već unaprijed izabrani svi organi SKCG, održana je druga sjednica Skupštine SKCG 07.04.2017. na kojoj je usvojen Statut SKCG, koji je objavljen u Sl. listu Crne Gore 29/2017 od 05.05.2017, a stupio na snagu tek 13.05.2017. god., dakle šest mjeseci nakon održanih izbora za članstvo u organe SKCG.

-Istog dana, 07.04.2018., dakle opet prije stupanja na snagu Statuta SKCG, nelegitimna Skupština SKCG donijela je odluke o potvrđivanju svojih ranijih nezakonitih odluka o izboru predsjednika i izvršnog odbora SKCG. Nakon stupanja na snagu Statuta SKCG 160 crnogorskih stomatologa, na čelu sa podnosiocima krivične prijave, na upriličenom sastanku sa predstavnicima SKCG  21.06.2017. ukazali su da su organi SKCG izabrani, odnosno postavljeni nezakonito, bez normativnog akta i pozvali dr Ćalovića da raspiše izbore u skladu sa Statutom SKCG. Prijedlog 160 svojih kolega dr Ćalović je odbio, navodeći da 160 stomatologa predstavlja „samo“ 22% članova SKCG i da će se svi oni na kraju učlaniti u njegovu SKCG zbog postupka izdavanja licence, odnosno zato što će u suprotnom imati problem sa zdravstvenom inspekcijom. Na pitanje podnosioca prijave na koji način se vrši izbor članova Skupštine SKCG dr Ćalović im je odgovorio da nezadovoljni treba da prikupe najmanje 2/3 svih članova po izbornim jedinicama. Kako ovakva norma ne postoji niti u jednom aktu SKCG, odgovori dr Ćalovića predstavljaju očiglednu zloupotrebu službenog položaja u cilju sprječavanja članova SKCG u ostvarivanju njihovih članskih prava- naglašava se u krivičnoj prijavi.

U međuvremenu, nakon druge sjednice Skupštine SKCG, nezadovoljan nezakonitim radom dr Ćalovića, ostavku u Skupštini SKCG podnio je predsjednik Skupštine dr Novak Popović, što je usvojeno na III redovnoj sjednici Skupštine od 30.11.2017.god., uz istovremeni ,,izbor“ novog člana Skupštine iz Podgorice (dr Dragana Stijepović).

"Ubrzo nakon toga, nezadovoljni nezakonitim radom dr Ćalovića, ostavke u Skupštini SKCG su podnijeli delegati dr Vera Milović i dr Srđan Kalinić, dok je dr Aleksandar Adžić preminuo. Nedostajuće delegate dr Ćalović je, zloupotrebljavajući svoja ovlašćenja, postavio telefonskim putem, ponovo bez procedure izbora. Nakon što je „popunio“ Skupštinu SKCG i kako bi mogao da finansira svoje nezakonito bogaćenje, dr Ćalović je svim članovima SKCG nametnuo plaćanje astronomske naknade za izdavanje licenci u iznosu od 150 eura i naknade za članarinu u iznosu od 120 eura godišnje. Ukupni prihodi SKCG po osnovu ove dvije finansijske stavke iznose preko 100.000 eura, bez drugih prihoda SKCG i budžetskih izdvajanja za rad SKCG. Predlažem da SDT ispita navode iz krivične prijave i da u zakonskom roku obavijesti oštećene o preduzetim radnjama", naveo je advokat Samardžić u krivičnoj prijavi.

Portal Analitika