Literatura

Promovisana knjiga Duška Bjelice

Na prvom Međunarodnom simpozijumu „Kineziterapija u sportu, edukaciji i rehabilitaciji“ u Mostaru, u amfiteatru Ekonomskog fakulteta, održana je promocija knjige “Bio-Bibliografija prof. dr. sc. Duško Bjelica “, koja govori o radu redovnog profesora i prvog i dugogodišnjeg dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore.
Promovisana knjiga Duška Bjelice
Portal AnalitikaIzvor

“Meni je čast što je u okviru međunarodnog simpozijuma na Univerzitetu u Mostaru urađena promocija ove bibliografije uglednih bibliografa Petra Krivokapića i Nade Drašković i što o njoj govore četiri redovna profesora univerziteta iz tri države, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske”, kazao je Bjelica na promociji.

On je iskazao posebno zadovoljstvo što je dvorana ispunjena do posljednjeg mjesta. Najvišu pažnju pokazali su studenti Univerziteta iz Mostara, a bilo je posjetilaca i iz Crne Gore.

“Profesor Bjelica spada u red vodećih naučnika”, kazao je na promociji prof. dr Marin Ćorluka.

“On je i redovni profesor na našem fakultetu, pa smo htjeli približiti njegov bogat životopis i radove naučne i stručne, fudbalsku i drugu karijeru, gledaocima i slušaocima u Bosni i Hercegovini“, kazao je Ćorluka koji je ujedno bio i domaćin skupa.

„Sposobnosti Duška Bjelice mogu za svakog mladog čovjeka biti motiv da i oni nešto naprave u tom smislu. Tri stvari koje meni skreću pažnju kad je Duško Bjelica u pitanju jesu njegove organizacione, motivacijske i komunikacijske sposobnosti”, kazao je i prof. dr Munir Talović, sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu.

“Za relativno kratko vrijeme od deceniju i po koliko se bavi naučnim radom, postao je najcitiraniji čovjek na ovim prostorima i pokrenuo ugledne, visoko kotirane, u svjetskim okvirima naučne časopise. Ima lidersku poziciju u regionalnom, pa čak i u internacionalnom smislu. Kroz ovu Bio-bibliografiju mladim ljudima može biti motiv da jednu od dimenzija razviju kod sebe”, kazao je Talović.

Impresioniranost radom profesora Bjelice iskazala je i doc. dr Petra Zaletel, sa Fakulteta za sport, Univerzitet u Ljubljani.

„Kad sam pripremala šta ću o njemu reći, stvarno sam tri puta pročitala koliko toga ima jer je preko 2 300 radova i to je za nas u Sloveniji, gdje ima dobrih istraživača, puno. Tako da sam oduševljena njegovim radom, ne samo na području nauke, nego i na području humanosti, kao i stručnim i menadžerskim angažmanom na državnom univerzitetu”, kazala je profesorica Zaletel.

Prof. dr Boris Maleš, sa Kineziološkog fakulteta u Splitu preporučio je ovu knjigu za čitanje svima onima koji žele da saznaju koliko se može postići tokom radnog vijeka kroz primjer profesora Bjelice.

“Što nije zapisano, nije se ni dogodilo, na naučni način je sve to zapisano, a tada možemo pronaći činjenice koje su potkrijepljene referencama”, kazao je profesor Maleš. On je dodao da profesor Bjelica pobija stereotip o Crnogorcima, kao veliki radnik sa beskrajnom energijom.

Knjigu „Prof.dr.sc. Duško Bjelica Bio-Bibliografija“ objavili su Fakultet za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore i Crnogorska sportska akademija. Autori biobibliografije, Petar Krivokapić i Nada Drašković, na oko 500 strana, kroz tri cjeline, donose pregled naučnoistraživačkog i stručnog rada profesora Bjelice, kao i literaturu i elektronske izvore koji govore o njemu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.