Društvo

Amfilohije: Mi smo stvorili Crnu Goru, mi treba nju da registrujemo

Mitropolit Crnogorsko primorski SPC Amfilohije ocijenio je da su mu Đukanovićevi najbliži  rekli da se on prešaltovao u Montenegrine 1997. godine kako ne bi otišao u Hag.
Amfilohije: Mi smo stvorili Crnu Goru, mi treba nju da registrujemo
Portal AnalitikaIzvor

„On nije bio takav, a onda se 1997. godine prešaltovao u Montenegrine. Šteta“, rekao je on u intervjuu za Nedeljnik.

Amfilohije  je rekao da je te godine shvatio da će Đukanović povesti Crnu Goru u drugom pravcu, od onim koji on podržava.

„Već upravo te 1998. godine, čini mi se da je bio u Americi. Koliko sam saznao, koliko je to tačno znaju  oni koji su mi pričali, njegovi najbliži -  njemu je rečeno –ili ćeš u Hag zbog Dubrovnika ili ćeš da prihvatiš da radiš kako se dogovaramo. Nije mu se išlo u Hag, nije mu se trošilo sve što je stekao a on zna kako je stekao i onda je prihvatio ideku Liberalnog saveza. Do tada je dolazio u Mitropoliju, dolazio je do Ćivota Sv.Petra, ložio je čak i badnjak. Doduše, zapamtili mu Cetinjani, naopako ga naložio“, rekao je on.

Ne vjerujem da će Đukanović smjest Mitropoliju u šupu, nije on takav čovjek

Amfilohije kaže i da je Đukanović sad krenuo protiv Mitropolije.

„Negdje je obećao da će smjestit Mitropoliju u jednu, da li reče, šupu. Nije ni prvi, ni posljednji. Ali ne vjerujem, ima on drugačijih kvaliteta, kao čovjek“, rekao je Amfilohije.

On je dodao da se Mitropolija progoni, da je jedina koja nije zvaničmo priznata u Crnoj Gori.

„Kažu, treba da se registrujemo. Ako neko nekog treba da registruje, trebalo bi mi njih. Mi smo ovdje 800 godina, mi smo stvorili Crnu Goru“, rekao je on.

Upitan kako mu se čine odnosi Srbije i Crne Gore, on je rekao „ dobro je da sarađuju, samo da sarađuju na dobru“.

„Dobro je što vlast u Srbiji i dalje sarađuje sa Crnom Gorom, čija vlast joj je zabila nož u leđa priznavši Kosovo. Nadam se da kada prođu sva iskušenja i ovdje i tamo, da ćemo se vratiti sami sebi, i jedni drugima, na pravi način“, rekao je on.

 

Foto: Igor Pavićević

Portal Analitika