Politika

Mora se pronaći rješenje za bojkot parlamenta

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za vanjsku i bezbjednosnu politiku Federika Mogerini, poručila je da se može i mora pronaći rješenje za bojkot crnogorskog parlamenta. Ona je saopštila da nema razloga za prekid pregovora s Crnom Gorom, jer se tzv. klauzula balansa aktivira kada nema napretka u pregovorima, što, prema njenim riječima, nije slučaj s našom državom.
Mora se pronaći rješenje za bojkot parlamenta
Portal AnalitikaIzvor

„Želim da ponovim poruku koju sam i prošle godine imala za vas, kada sam dolazila u Podgoricu i obratila se vašim parlamentarcima: bilo bi izuzetno važno ukoliko bi se politička debata vratila u demokratske institucije – u parlament. Mislimo da se može i mora pronaći rješenje za trenutni bojkot parlamenta“, istakla je Mogerini nakon susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Mogerini je kazala da se pregovori Crne Gore s EU odvijaju dobro, te da je put ka pristupanju jasno naznačen u Izvještaju Evropske komisije (EK).

„Uvidjeli smo napredak u oblastima javne uprave, ekonomije, i znamo koliko je to važno za građane. Radujemo se napretku i u drugim oblastima. Vidjeli smo u nekim oblastima sporiji napredak i nedostakak aktivnosti. Uvjerena sam da će se Vlada pozabaviti pitanjima koja su potcrtana u Izvještaju“, istakla je ona.

Visoka predstavnica je saopštila da je Crna Gora zauzela mudar stav u pružanju ohrabrenja zemljama regiona na njihovom putu ka EU.

„Možete najbolje da podržavate jedni druge. U Briselu dobro znamo da je ovo Evropa i da je proces ka članstvu u EU ne samo otvoren, već da je i u interes u i EU i Zapadnog Balkana. Danas ste iskazali mudrost i osjećaj za državništvo tako što ste finalizovali sve što je bilo neophodno – okončali ste pitanje demarkacije s Kovosom. Moram da pohvalim izuzetnu ulogu koju ste ostvarili u oblasti spoljne politike, koja je usklađena s nama. To pokazuje da razmišljamo jednako i da smo na istim frekvencijama“, naglasila je Mogerini.

Upitana kako će na evropski put Crne Gore uticati potencijalno ukidanje Ministarstva evropskih poslova, Mogerini je odgovorila:

„Svaka zemlja ima drugačiji model organizovanja. Za nas je od ključne važnost da postoji cjelishodan pristup koji se odražva u političkoj volji da se radi profesionalno“, navela je visoka predstavnica EU.

Komentarišući zahtjev nekoliko crnogorskih NVO, koje su od evropskih zvaničnika zatražile zamrzavanje pregovora Crne Gore s EU, Mogerini je kazala da se tzv. klauzula balansa može aktivirati u slučaju kada nema napratka, odnosno kad dolazi do nazadovnja u pregovorima, a to, prema njenim riječima, nije slučaj s našom zemljom.

1904markovic

Marković: Napredujemo, ali smo svjesni nedostataka

Premijer Marković se zahvalio Mogerini na posjeti i, kako je rekao, naporima koje čini da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju jasnu evropsku perspektivu.

„Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jasna i izvjesna, a sada je samo ostalo da zemlje kandidati ispune obaveze i stvore pretpostavke za konačno učlanjenje u EU“, naveo je on.

Marković je rekao da je Crna Gora kroz Izvještaj EK ocijenjena kao zemlja koja dobro napreduje, ali da su u dokumentu EK evidentirani i nedostaci na kojima se mora raditi.

„Nedostatke i slabosti smo sami uočili. Na Vladi smo ustanovili dinamčki plan kako ih riješiti i vjerujem da će takav pristup pomoći da ove godine otvorimo tri preostala poglavlja i ispunimo privremena mjerila za poglavalja 23 i 24, i da time uđemo u sljedeću fazu pregovaračkog procesa – zatvaranje poglavlja“, podvukao je Marković.

On je najavio formiranje kancelarije za pregovore s EU pri njegovom kabinetu.

„Vjerovatno će taj model biti najkvalitetniji i najbrži odgovor na ono što su naše potrebe u pregovaračkom procesu“, naveo je premijer.

On je, govoreći o NVO koje su tražile da se Crnoj Gori zaprijeti suspenzijom pregovora, poručio da i dalje smatra da nijedan crnogorski građanin ne može i ne treba da traži da se Crna Gora zaustavi „u procesu koji joj donosi progres života“.

„To je urađeno tri dana prije predsjedničkih izbora i implicira određeni politički stav. Da nijesu bili u pravu, pokazuje Izvještaj o napretku. Njihov stav je stvar za sopstveno preispitivanje“, zaključio je Marković.

 

Portal Analitika