Društvo

Osnažiti inkluziju Roma – nova šansa na lokalnom nivou

Savjet Evrope je u saradnji sa Generalnim direktoratom za susjedsku i politiku proširenja Evropske unije (DG NEAR) započeo sa implementacijom regionalnog projekta “ROMACTED - Promovisanje dobrog upravljanja i osnaživanja Roma na lokalnom nivou”. Za partnersku organizaciju u sprovođenju projekta za Crnu Goru izabrana je romska organizacija NVO Mladi Romi.
Osnažiti inkluziju Roma – nova šansa na lokalnom nivou
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz te NVO, opštine u kojima će se u narednih 25 mjeseci u Crnoj Gori nastojati unaprijediti položaj romske zajednice su četiri primorske opštine: Herceg Novi, Tivat, Bar i Ulcinj i tri sjeverne: Nikšić, Bijelo Polje i Berane.

- Ciljna grupa projekta su predstavnici lokalnih samouprava i lokalni zvaničnici, kao i lokalna romska i zajednica. Projektom se želi osnažiti lokalna romska zajednica kako bi doprinijeli izradi, realizaciji i praćenju planova i projekata koji se odnose na inkluziju Roma. Podsjetićemo javnost da su važeći lokalni akcioni planovi inkluzije Roma i Egipćana u ovom trenutku usvojeni u dvije opštine, Tivat i Nikšić – saopšteno je iz NVO Mladi Romi.

Oni navode da očekuju da će ova inicijativa poboljšati i proširiti posvećenost institucija, kapacitete, znanje i vještine u radu na inkluziji Roma, primjenjujući koncepte dobrog upravljanja.

Krajnji cilj je, dodaju oni, da u dovoljnoj mjeri osnaži kako predstavnike lokalne samouprave, tako i pripadnike romske i zajednice ne bi li zajedno radili  na poboljšanju situacije u opštini.

Kreiranje i usvajanje realno ostvarljivih Akcionih planova i sličnih dokumentata kojima se definišu aktivnosti opštine naspram romske i egipćanske populacije predstavljaće prioritet u ovoj godini.

Za projekat ROMACTED u Crnoj Gori, u svrhu praćenja implementacije će biti zaduženo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava koje je zaduženo i za sprovođenje Strategije o socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u Crnoj Gori 2016-2020. Projekat se takođe sprovodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Kosovu* , Bivšoj jugoslovenskoj republici Makedoniji, Albaniji i Turskoj.

Portal Analitika