Abiznis

Radovanović: Jačati regionalnu konkurentnost

Čista energija, saobraćajna povezanost, izazovi digitalne transformacije, turizam i trgovina bile su teme prve poslovne 
konferencije “Regionalni razvoj - Izazovi budućnosti” koja je održana u okviru međunarodnog sajma privrede u Mostaru. 
Konferencija organizovana od strane Foruma privrednih komora Jadransko-Jonskog područja, okupila je privredne komore 
iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije i Grčke, s ciljem razmjene informacija i 
sagledavanja tema koje su od zajedničkog interesa za države regije.
Radovanović: Jačati regionalnu konkurentnost
Portal AnalitikaIzvor

Konferenciju je otvorio hrvatski član Predsjedništva BiH, Dragan Čović saopštivši da je politika ta koja treba da uklanja prepreke i otvara puteve razvoja ekonomija. Predsjednica Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja i potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore Mirjana Čagalj kao preduslov za dalji razvoj regionalnih ekonomija i lakše dobijanje sredstava iz EU fondova, vidi potrebu definsanja konkretnih zajedničkih prioriteta poput izgradnje Jadransko-jonskog autoputa.

Generalni sekretar Privredne komore Crne Gore Pavle Radovanović izjavio je da kroz kreativna partnerstva, nove inicijative, inovativne proizvode, odgovoran ali i održivi privredni razvoj, Forum nudi mogućnosti za jačanje regionalne konkurentnosti.

- Crna Gora je prepoznata kao dobar i pouzdan partner u regionalnoj saradnji, koja će doprinijeti atraktivnosti našeg regiona, kao i povećanju prihoda, zaposlenosti, standarda stanovništva i uravnotežavanju regionalnog razvoja. Regionalnim udruživanjem stvara se mogućnost veće prepoznatljivosti, atraktivnosti i promocije regiona, za dolazak investitora. Saradnja u sektorima saobaraćaja, ICT, turizma i trgovine predstavlja budućnost razvoja ovih privrednih grana. Stoga su neophodni zajednički projekti koji brišu granice i postaju primjeri uspješne prakse- zaključio je Radovanović.

U panelu koji je posvećen izazovima digitalne transformacije, Nenad Nenadović član Odbora udruženja informacionih i komunikacionih tehnologija u Privrednoj komori Crne Gore i direktor preduzeća Amplitudo d.o.o., saopštio je da je digitalizacija u Crnoj Gori najviše prisutna u sektorima telekomunikacija i bankarstva. Deficit traženih zanimanja u ICT i drugim sektorima rješava se Programom cjeloživotnog učenja i Programom dualnog obrazovannja od strane Privredne komore Crne Gore, Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje. Sanja Marković, sekretarka Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori Crne Gore u panelu posvećen trgovini i turizmu, je prezentovala ostvarene rezultate koji su temelj za dalji razvoj turizma kao strateške privredne grane i stuba ekonomskog razvoja Crne Gore.

- Crna Gora je pretežno receptivna zemlja koja tradicionalno ostvaruje suficit na poziciji putovanja – turizama. Prihodi od turizma predstavljaju značajnu poziciju na tekućem računu, koja pored toga što doprinosi ostvarenju suficita na računu usluga, značajno doprinosi ukupnom spoljnotrgovinskom bilansu – izjavila je Marković.

Novi Zakon o turizmu i ugostiteljstvu u Crnoj Gori podstiče razvoj cjelogodišnjeg turizma, unapređuje izgradnju i poslovanje visokokvalitetnih hotelskih kapaciteta, unapređuje elektronsko poslovanje preduzeća iz oblasti turizma ali i ukida obavezu korišćenja plažnog mobilijara. U saradnji sa Udruženjem za turizam Privredne komore Srbije, realizovan je projekat „Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore“ koji ima za cilj unapređenje međusobne saradnje. U publikaciji na engleskom i njemačkom jeziku, prezentovani su različiti programi utemeljeni na specifičnoj prirodnoj i kulturnoj baštini dvije zemlje - odmorskog, planinskog i banjskog turizma, preko avanturističkih doživljaja, do gastronomije i uživanja u tradicionalnim jelima.

Zajednički turistički proizvod Srbije i Crne Gore, namjenjen je prvenstveno tržištima koja karakteriše nesezonalnost (Kina, Japan, Ujedinjeni Arabski Emigrati), dok će promociju vršiti nacionalne turističke organizacije na sajamskim nastupima. Konferencija koja je organizovana u okviru Foruma privrednih komora jadransko-jonskog područja, okupila je više od sto učesnika, eminentnih stručnjaka, predstavnika ministarstava, privrednih komora, te kompanija iz regiona.

dom-komore-1939
Portal Analitika