Svijet

Nikada se neću predati, ni podnijeti ostavku

Katalonski lider Karles Pudždemon danas je preko Tvitera najavio da se nikada neće predati i podnijeti ostavku, javlja španska novinska agencija EFE.

Nikada se neću predati, ni podnijeti ostavku
N1Izvor

"Neću se predati, neću podnijeti ostavku, neću se povući pred nelegitimnom akcijom onih koji su izgubili izbore", naveo je Pudždemon u prvom tvitu objavljenom poslije predaje kontrole nad njegovim profilima na društvenim mrežama zatvorskim vlastima u njemačkom gradu Nojminsteru.

Bivši predsjednik španske pokrajine Katalonije, Karles Pudždemon, uhapšen je 25. marta na sjeveru Njemačke na granici s Danskom. On je poslije proglašenja nezavisnosti Katalonije 27. oktobra otišao u Belgiju.

Referendum o nezavisnosti Katalonije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida. Vlada španskog premijera Marijana Rahoja suspendovala je potom autonomiju Katalonije, smijenila njenu vladu, raspustila parlament i uvela direktnu upravu Madrida u tom regionu.

Vrhovni sud Španije je 23. marta podigao optužnice protiv 13 katalonskih političara, među kojima je i Pudždemon, za pobunu zbog njihovog pokušaja da proglase nezavisnost Katalonije od Španije i raspisao međunarodne potjernice na osnovu koje je Pudždemon i uhapšen u Njemačkoj.

Portal Analitika