Politika

I Matica muslimanska podržava kandidaturu Đukanovića

Skupština, Upravni odbor, predsjednik i povjereništva Matice muslimanske Crne Gore čestitaju i podržavaju vašu kandidaturu za predsjednika Crne Gore uz bezrezervnu spremnost da se u okviru svojih mogućnosti i nedostatka finansijskih sredstava angažuju na animiranju birača Muslimana da glasaju za Vas, izjavio je predsjednik Matice muslimanske Avdul Kurpejović.
I Matica muslimanska podržava kandidaturu Đukanovića
Portal AnalitikaIzvor

" U cilju što uspješnije predizborne aktivnosti i ostvarivanja pobjede na izborima, cijenimo značajnim i dobronamjernim da Vam predložimo da u toku predizborne aktivnosti iskažete riješenost da zatražite na neodložnu obavezu ostvarivanja ustavom zajemčenih prava pripadnika svih manjinskih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Muslimana i Hrvata.  Poželjno je i veoma značajno da javno kažete da ćete zatražiti od Vlade da se bez odlaganja realizuju  ustavom zajamčena prava pripadnika svih  manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica, jer se u tome neopravdano kasni", naveo je Kurpejović u pismu Đukanoviću.  

Kako  se dodaje, Matica muslimanska predlaže obraćanje pripadnicima manjinskih naroda i zbog toga što oni čine preko 18 odsto birača i "što će svi, osim malog dijela novonastalih Bošnjaka, glasati za  Vas".

"Vi znate  da autohtoni Muslimani Crne Gore postoje više od 560. godina a da ni do danas nastavno-obrazovnim programima i udžbenicima osnovnih i srednjih škola nije obuhvaćena njihova istorija, kultura i nacionalna osobenost a svih drugih nanjinskih naroda jeste.  Ustavom 1992. godine je bilo zajamčeno pravo pripadnika etničkih zajednica i grupa i da za 15. godina njegovog važenja Ministarstvo prosvjete nije izvršilo tu obavezu. Ustavom Crne Gore 2007. godine ovo pravo je zajamčeno, Zakonom o manjinskim pravima i slobodama normirano, a  Vladinom strategijom manjinske politike iz 2008. godine utvrđen  rok Ministarstvu prosvjete od četiri godine da izvrši ovo zajemčeno pravo, ali ga nije izvršilo", naveo je Kurpejović.

 Uz to, naglašava, jedino  Muslimani nijesu autentično niti adekvatno zastupljeni u Skupštini Crne Gore niti srazmjerno u organima državne vlasti i lokalne samouprave i time se nalaze u diskriminatorskom položaju u odnosu na položaj pripadnika drugih manjinskih naroda, a bezrezervno su odani i predani svojoj domovini i državi Crnoj Gori i na svim parlamenartnim izborima, od 1996. i zaključno sa 2016. godinom, su glasali za poslaničku listu DPS i svojim glasovima joj obezbjeđivali pobjedu.

"Na parlamentarnim izborima 2016. godine oko 12. hiljada birača Muslimana je glasalo za poslaničku listu DPS i obezbijedili joj pobjedu sa tri poslanička mandata, a za uzvrat su dobili, formalno, jednog poslanika u Skupštini. Rukovodstvo DPS je darivalo Bošnjačku stranku poslaničkim mandatima i 10% funkcionerskih mjesta na osnovu ukupnog broja novonastalih Bošnjaka, a ona je dobila samo 1/3 glasalih birača novonastalih Bošnjaka na parlamentarnim izborima 2016. godine. Isto tako, Vi dobro znate da su Muslimani od 1993. godine izloženi veoma organizovamnoj i prljavoj propagandi negiranja nacionalnog identiteta i nametanja bošnjačkog, a da nijesu imali nikaklvu zaštitu od DPS u kojoj su svi politički organizovani. Tako je broj Muslimana sa oko 90. hiljada na popisu stanovništva 1991. godine, sveden na nešto preko 20. hiljada na popisu stanovništva 2011. godine", istakao je Kurpejović.

On je ocijenio da je vrijeme je da se u državi sa vladavinom prava nakon deset godina od donošenja Ustava ostvaruju zajemčena prava pripadnika svih manjinskih naroda i eliminiše sadašnji najnepovoljniji položaj pripadnika manjinskog muslimanskog naroda, koji su bezrezervno lojalni i odani jedinoj svojoj domovini i državi Crnoj Gori.

"Primite uvažavanje i poštovanje uz želju za  izbornu pobjedu kojoj će doprinijeti  svojim glasovima i Muslimani Crne Gore", zaključio je Kurpejović.

Portal Analitika