Društvo

Ćosović odgovorio MPC: Tri pitanja za Mitropoliju

Srpska pravoslavna crkva, to jest njena Mitropolija Crnogorsko-primorska je poslije sedam dana, reagovala na članak ”SPC priznaje svještenike koji su 1998. hirotonisali mitropolita CPC Mihaila” koji je na Analitici objavljen 15. marta 2018. godine. Znamo da već godinama, decenijama Mitropolija Crnogorsko-Primorska Srpske crkve istoga dana, najkasnije śutradan, reaguje saopštenjima na sve ono  što se u javnosti objavi ili desi - ako se sa istim ne slaže, odgovorio je publicista Miroslav Ćosović Mitropoliji. Reagovanje prenosimo integralno.
Ćosović odgovorio MPC: Tri pitanja za Mitropoliju
Portal AnalitikaIzvor

Zašto je mitropolija gospodina Amfilohija Radovića smišljala 7 dana da objavi demanti nije jasno, pogotovo ako znamo da u mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj ima veliki broj vrlo obrazovanih i vrlo pismenih ljudi?!

Dakle, mislim da nema spora da je sadašnja Bugarska crkva tog 15. marta 1998. bila podijeljena na dva dijela, i da je jedan dio te podijeljene Bugarske crkve hirotonisao mitropolita Mihaila Dedeića. Neka bude da je istinito da ovaj dio Bugarske crkve koji je rukopoložio mitropolita Mihaila nije bio zvanično priznat od pravoslavnih crkava: Vaseljenske, Ruske, Grčke, Srpske... 

No, sama mitropolija gospodina Amfilohija juče kaže da je raskol zacijeljen i da su episkopi koji su hirotonisali mitropolita Mihaila primljeni u okrilje "kanonske Bugarske patrijaršije". Evo što se kaže u tom dijelu saopštenja: 

"Javni pokajnici su, materinskim staranjem Crkve, a po krajnjem snishođenju, primljeni kao pokajnici od kanonske Bugarske Patrijaršije i Patrijarha Maksima i to u početku samo u svojstvu ”titularnih” episkopa."

Primljeni su dakle kao svještena lica "i to u početku samo u svojstvu 'titularnih' episkopa."

Prvo pitanje. Što znači ovo "u početku samo"? Da li to znači da su poslije tog "početka", episkopi koji su rukopoložili mitropolita Mihaila, danas zakoniti episkopi? Baš kako smo CPC i ja iznijeli 15. marta ove godine.

Drugo pitanje. Na osnovu čega tvrdite da su u početku oni u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi bili u svojstvu "titularnih" episkopa? Možete li pokazati neki dokument u kojem stoji da su oni (episkopi koji su izvršili hirotoniju 15. III 1998), od kraja 1998. godine "titularni" episkopi? Da li postoji neki dokument u kojem stoji "Titularni episkop..."? Ili je ovo "titularni episkop" samo literarna fantazija proizvedena juče u mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj Srpske crkve? 

Treće pitanje. Da li je SPC u protekle skoro dvije decenije sarađivala ili sasluživala sa episkopima koji su 15. III 1998. hirotonisali mitropolita Mihaila Dedeića? Da li je u zvaničnim susretima delegacije Bugarske crkve sa predstavnicima SPC bilo i episkopa koji su hirotonislai mitropolita Mihaila? Ako su se episkopi koji su hirotonisali mitropolita Mihaila zvanično srijetali sa predstavnicima SPC i sa predstavnicima mitropolije gospodina Amfilohija, zašto predstavnici SPC nikada poslije (ili prije) tih susreta nijesu javno iskazali da su ti episkopi nezakoniti? 

Molim jasne odgovore, ukoliko ih ne bude, onda to znači da je moj članak ”SPC priznaje svještenike koji su 1998. hirotonisali mitropolita CPC Mihaila” (15. III 2018), koji sam poslao Analitici  prethodno se konsultujući sa Đurom Vučinićem, savršeno tačan. 

Portal Analitika