Abiznis

Na Cetinju oko 3000 nelegalnih objekata

Na teritoriji opštine Cetinje postoji oko 3.000 nelegalno sagrađenih objekata, pokazuju podaci kojima raspolaže Sekretarijat za održivi razvoj i infrastrukturu Prijestonice Cetinje.
Na Cetinju oko 3000 nelegalnih objekata
cetinjskilistIzvor

Građani koji žele da legalizuju bespravne objekte mogu da se prijave za taj proces do 15. jula, a naknadu je moguće plaćati u mjesečnim ratama.

Prema riječima Sekretarijarke Sekretarijata za održivi razvoj i infrasrukturu Prijestonice Cetinje Njegosave Seje Vujanović, građani koji su gradili u okviru svoje katastarske parcele moći će jednostavnije legalizovati objekat, dok one koji su gradili na opštinskom odnosno državnom zemljištu očekuje nešto duža procedura legalizacije.

Oni moraju podnijeti zahtjev za kupovinu tog dijela imovine, ako je to imovina Prijestonice onda će se skupštinskom odlukom, pretpostavljam dati osnov za kupovinu. To su neke stvari koje ne zavise od ovog Sekretarijata, ali ćemo mi upućivati zahtjev prema nadležnima u opštini da omoguće građanima otkup parcele na kojem će moći da legalizuju svoj objekat.- pojašnjava Vujanović

Da bi se objekat legalizovao mora biti izgrađen u skladu sa važećim planskim dokumentom, ili sa planom generalne regulacije. Procedura legalizacije, pojašnjava arhitektica Sekretarijata za održivi razvoj i infrastrukturu Andrijana Pavićević, počinje popunjavanjem obrazca za legalizaciju i dostavljanjem elaborata za premjer objekta koji je ovjeren u katastru.

Stranka najprije treba da pozove neku licenciranu geodetsku organizaciju kako bi izradila elaborat izvedenog stanja. Taj elaborat se zatim ovjerava u katastar i na osnovu tog ovjerenog elaborata vrši se izmjena lista nepokretnosti odnosno zabilježba objekta sa novim informacijama. Kada sve to završi, stranka nama podnosi ovjereni elaborat, novi list nepokretnosti sa novim podacima uz popunjen zahtjev. Mi imamo određeni rok da odgovorimo na taj zahtjev, a zatim stranku obavještavamo o daljoj proceduri.- dodaje Pavićević

Visina troškova legalizacije objekata zavisiće od zone u kojoj je objekat izgrađen, uz mogućnost plaćanja u mjesečnim ratama.Oni građani koji se ne prijave za proces legalizacije plaćaće naknadu za korišćenje prostora sve do uklanjanja objekta.

Zakon o legalizaciji nelegalno sagrađenih objekata stupio je na snagu u oktobru prošle godine, a do danas je na Cetinju podnijeto šest zahtjeva.

Portal Analitika