Društvo

Kusovac: Preispitaće se odgovornost starješina

Vlada je juče, nakon što je uklonjena oznaka tajnosti, objelodanila tromjesečni izvještaj, sa svim imenima osoba i preduzeća koji su vodili sudske sporove protiv države u kojima postupa zaštitnik imovinsko pravnih interesa i odlivu nocva, a savjetnik premijera Srđan Kusovac poručio je za Pobjedu da će biti preispitano i postupanje starješina, jer dio odgovornosti za ogroman broj tužbi snose i oni.
Kusovac: Preispitaće se odgovornost starješina
PobjedaIzvor

- Uvid u slučajeve koji su iznijeti u javnost pokazuje da imamo problem s lojalnošću i službeničkom etikom. Postoji svakako i nedorečenost zakona, nekada i međusobna kolizija pravnih akata. Moguće je i da postoji lažna solidarnost kolega koje rade u određenim institucijama, a ako je to tako, onda je i tu riječ o nedostatku etike – naglasio je Kusovac.

Prvi korak

Prema njegovim riječima, Vlada će se posebno fokusirati na dubinsko i strukturalno preispitivanje odgovornosti starješina organa i nastanak problema.

- Objavljivanje, odnosno upoznavanje javnosti sa informacijom samo je prvi korak. Vlada nema razloga da ovdje bilo što krije. Naprotiv. Odgovornost je, ako postoji, individualna – smatra Kusovac.

U dokumentu, na 158 strana, podaci su iz izvještaja zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore za posljednja tri mjeseca prošle godine u kojem je navedeno da je za to vrijeme podnešeno 966 tužbi protiv države, od kojih za 711 sporova nije utvrđena vrijednost. Preostalih 255 sporova premašuje iznos od šest miliona eura.

U posljednja tri mjeseca prošle godine, prema ovom izvještaju, država je po osnovu pravosnažnih sudskih presuda isplatila 6.111.059,55 eura. U sporovima u kojima nije određena vrijednost (711) biće potrebno angažovanje sudskog vještaka koji će utvrditi tačan dug, pa će država, u slučaju gubitka procesa, osim duga, u okviru sudskih troškova plaćati i troškove vještačenja koji nijesu zanemarljivi.

Da država ni ove troškove ne plaća ažurno ukazuje i podatak da je više sporova za naplatu naknade za vještačenje u sudskim postupcima pokrenuo i vještak finansijske struke Milenko Popović.

Prema izvještaju sporovi protiv države uglavnom su radni, u kojima zaposleni u državnoj upravi traže naknade za prekovremeni rad, topli obrok, nekorišćenje godišnjeg odmora i pauze u toku rada, ali i ostale naknade po osnovu rada.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: in4s.net

Portal Analitika