Društvo

Rizik od poplava u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane

Narednih dana rizik od poplava biće ozbiljan u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane, a situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje od danas, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz Bojane u Jadransko more.
Rizik od poplava u priobalju Skadarskog jezera i rijeke Bojane
PobjedaIzvor

Padavine će trajati, sa slabijim i jačim intenzitetom, do petka kazali su Pobjedi iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Padavine

- Brinu prognostički paramteri, jer su već počele padavine, a od danas se očekuju obilnije količine. Jezero je već u domenu velikih voda, odnosno 8,3 metra nad morem - kazao je Pobjedi hidrolog Darko Novaković, dodajući da su najviše ugroženi sliv Bojane i priobalje Skadarsko jezera.

Kad je riječ o akumulacijama u Albaniji, one su, kaže Novaković, relativno pune.

- Njesu ispražnjene na tom nivou da bi primile poplavni talas. Prema našim podacima ispuštaju 1.200 kubika i ta količina voda ne bi pravila veće probleme za našu situaciju u slivu Skadarskog jezera i Bojane. S obzirom na najavljene padavine svi ti bilansi sa naše strane i plus povećano ispuštanje akumulacije u Drim mogu da naprave ozbiljnu situaciju i poplave šireg opsega u slivu Bojane i Jezera - upozorio je Novaković dodajući da je veoma bitno ako Albanci uspiju da zadrže vodu i da ne ispuštaju više nego što rade svakodnevno.

Govoreći o manjim vodotocima, Novaković kaže da može biti problema na Primorju i u zaleđu, jer je već palo 40 do 50 milimetara kiše. Stoga bi, kaže Novaković, opštinske službe trebalo da obrate pažnju na te male vodotoke.

- Nadamo se da će padavine bi ti raspoređene relativno dobro sa hidrološkog aspekta i da će albanska strana uspjeti tokom ovog perioda padavina da zadrži dobar dio vode u akumulacijama - kazao je Novakvić.

Dežurni meteorolog Vučina Popović iz Zavoda kazao je Pobjedi da do četvrtka možemo da očekujemo promjenljivo vrijeme sa svakodnevnim padavina.

- Najviše kiše očekujemo danas i sjutra veče i u ponedjeljak, a takođe nešto jače padavine sredinom sedmice. Manje padavina će biti u nedjelju tokom dana i utorak. Ova serija frontalnih talasa se završava u petak kada će doći do stabilizacije vremena i pojačanog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra - kazao je Popović.

Narednog vikenda očekuje se poboljšanje vremena i sunce, kako meteorološke prognoze sada pokazuju, mada je kako Popović naglašava veoma teško imati tačnu prognzu za 10 dana.

(Opširnije u današnjoj Pobjedi)

Foto: J. Đukanović

Portal Analitika