Svijet

Predsjednik Slovačke pristao da premijer podnese ostavku

Slovački predsjednik Andrej Kiska je pristao na ponudu premijera Roberta Fica da se duboka kriza u Slovačkoj, izazvana ubistvom novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice, riješi tako što bi Fico podnio ostavku. Tako bi se izbjegli i vanredni izbori, pošto bi Kiska imenovao novog premijera ponovo iz stranke SMER, saopštio je danas lider najmanjeg partnera u vladi, Most-Hid, Bela Bugar.
Predsjednik Slovačke pristao da premijer podnese ostavku
Beta/N1Izvor

“Predsjednik Kiska pristao je na to da, nakon najavljene ostavke Fica, predloži novog premijera iz stranke SMER. Svih 14 poslanika Mosta-Hid potpisalo je podršku takvoj novoj vladi", rekao je lider stranke slovačkih Mađara na konferenciji za novinare u Bratislavi.

Premijer Slovačke Robert Fico sinoć je ponudio ostavku, kako bi umirio strasti i proteste desetina hiljada Slovaka zbog ubistva novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice. Međutim, to će uraditi, kako navodi, samo pod uslovom da predsjednik Andrej Kiska garantuje da neće biti prijevremenih izbora.

"Spreman sam da podnesem ostavku, ali ako predsjednik ispuni tri uslova:da poštuje i garantuje ishod izbora iz 2016, da garantuje koalicioni sporazum vlade i da garantuje da premijera predlaže SMER kao najjača stranka. Ako predsjednik prihvati te uslove, spreman sam koliko sjutra da podnesem ostavku i predstavim kandidata stranke SMER za premijera", rekao je Fico.

Podsjetimo, predsjednik Slovačke Andrej Kiska ubrzo nakon ubistva novinara tražio je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, kako bi se vratila stabilnost u zemlji. S tim u vezi, Kiska je održao konsultacije s opozicionim strankama, koja je u međuvremenu uspjela da prikupi dovoljan broj potpisa da parlament prihvati zahtjev za glasanje o povjerenju vladi, koje je trebalo da se održi početkom iduće nedelje. 

Demonstranti insistiraju na vanrednim izborima

Organizatori protesta “Za pristojnu Slovačku”, koji su u više navrata okupili desetine hiljada Slovaka širom zemlje, saopštili su danas da im ostavka i nova vlada, koju je najavio Fico, više nije dovoljna i da traže vanredne izbore.

Organizatori protesta, prijatelji ubijenog novinara i njegove kolege pozvali su Slovake da i narednog petka izađu na proteste u Bratislavi i ukupno 30 gradova u Slovačkoj i pred slovačke ambasade u svijetu.

"Robert Fico, Andrej Danko, a posebno Bela Bugar svojom odlukom prevarili su i ponizili cijelu građansku javnost. Nastojanje da po svaku cijenu zadrže vlast dokaz je da žele da počiste pod tepih sve korupcionaške afere o kojima je pisao ubijeni novinar Jan Kucijak", saopštili su organizatori i dodali da se protesti nastavljaju dok se Slovaci ne izbore za vanredne parlamentarne izbore.

Sa druge strane, odluku da ostanu na vlasti Fico i koalicioni partneri pravdaju potrebom da se vanredni izbori ne održe u haosu i uzavreloj atmosferi jer bi to ugrozilo stabilnost Slovačke.

Podsjetimo, tri dana nakon ubistva Jana Kucijaka i njegove vjerenice 25. februara u selu Velka Mača, slovački ministar kulture Marek Madarič podnio je ostavku. Pod pritiskom javnosti i protesta građana, najvećih od Plišane revolucije, ministar unutrašnjih poslova slovačke Robert Kalinjak takođe je podnio ostavku.

Portal Analitika