Društvo

AMANET večeras u Hotelu "RAMADA"

Večeras će se u Kongresnom centru Milenijum u Hotelu "RAMADA" - Podgorica , u 19.00 h održati skup potpisnika Peticije za vraćanje kulturne baštine državi.  
AMANET večeras u Hotelu "RAMADA"
Portal AnalitikaIzvor

Organizovanjem skupa potpisnika peticije za poništenje svih nezakonitih upisa Srpske pravoslavne crkve nad crnogorskim manastirima i crkvama i njihovo vraćanje u vlasništvo državi Crnoj Gori namjera organizatora je da javnosti i državnim organima pokažu energiju koja se usmjerila na akciju zaštite crnogorskog kulturnog i duhovnog nasljeđa.

Na velikoj građanskoj Konvenciji u hotelu Ramada , planirano je da govori Ana Vukotić, rediteljka CNPa i predsjednica Savjeta, dr Mihailo Burić, profesor Filozofskog fakulteta, Branko Baletić, filmski reditelj i član Savjeta, prof. dr Milorad Nikčević, profesor Fakulteta za crnogorski jezik i knjizevnost i član Savjeta, mr Nikola Belada, advokat i član pravnog tima Savjeta.

Ranije su organizatori izjavili da Peticija ujedinjuje sve dobromisleće ljude bez obzira na nacionalno i vjersko opredjeljenje.

- One kojima je Crna Gora na srcu, njena multikulturalnost i multikonfesionalnost, u zahtjevu da živimo u svojoj kući dostojanstveno, da budemo svoji na svome, da ispunimo amanet svojih predaka i gradimo izvjesniju budućnost i mirniju i stabilniju Crnu Goru. Cijela konferencija i naš novi vizuelni identitet označen je tom snažnom riječju koja budi, ali i opominje– AMANET.

amanet2

Jedan od potpisnika se na Fejsbuku obratio građanima povodom skupa pod nazivom AMANET:

"AMANET je svetinja kod nas Crnogoraca...ispuniti amanet predaka je obaveza i čast,zakletva !

Amanet nije ograničen vremenom ,ali je obaveza koja časnoga čovjeka pritiska,ćera na razmišljanje...mira mu ne da!

Svako razmisljanje o zakletvi,podsjeća na krv pradjedovsku,na žrtvu položenu na oltaru slobode.

Zakletva ? Nije to zato što se mora,to je zato što se voli, što se poštuje zemlja koja nas je iznjedrila,koja nam je duše nasih predaka udahnula,kojoj ćemo jednoga dana kad za to dodje vrijeme,u zagrljaj ! 'Oćemo li na kraju puta mirni i čiste savjesti pred svoje pretke,zavisi koliko smo uradili da im ispunimo želju,koliko smo ispunili u amanet ostavljenu njihovu želju  željeli su,u želji izgorjeli.....ispunimo im mi želju sanjanu, sad je na nas red !!

Ja se jutros zakleh nad grobom mojih predaka da ću učinjeti sve što je u mojoj moći, da im dosanjam želju,da ispunim njihov amanet a moju zakletvu !!"

Portal Analitika